Şişli Belediyesi ilk meclis toplantısında Şişli’nin 500 milyon dolar değerindeki 9 adet taşınmazın Şişli’ye iade edilmesi için adım attı.
CHP'li Şişli Belediyesi ilk meclis toplantısında Şişli’nin 500 milyon dolar değerindeki 9 adet taşınmazın Şişli’ye iade edilmesi için adım attı
Yerel seçimlerin ardından ilk toplantısını gerçekleştiren Şişli Belediye Meclisi, eski başkan Mustafa Sarıgül’ün kendi vakfı üzerine geçirdiği yaklaşık 500 milyon dolarlık 9 adet taşınmazı geri almak için adım attı.
Şişli Belediye Başkanı CHP'li Muammer Keskin Başkanlığı’nda toplanan Belediye Meclisi, Sarıgül’ün 2012 ve 2013 yıllarında belediyeye ait 1 taşınmazın bedelsiz, 8 ayrı taşınmazın ise 30 yıl süreyle 1 TL karşılığında intifa hakkının Şişli Meslek Yüksek Okulu’na devredilmesini sağlayan meclis kararlarını iptal etti.
Aralarında eski Şişli belediye hizmet binasının da bulunduğu toplam büyüklüğü 75 bin metrekare olan mülklerin devrini öngören 2012/184, 2012/326, 2012/218, 2013/146, 2013/305, 2018/152 ve 151 sayılı kararlar meclis toplantısında iptal edildi.
Kararların iptalinin tapu dairesine gönderilmesiyle Şişli Belediyesi’ne ait mülklerin iadesi konusunda yeni bir aşamaya gelinecek.
Binaların devri 2012’de başladı
İlk kez 2012 yılı Haziran ayında Mustafa Sarıgül tarafından belediye meclisine getirilen teklifle Esentepe Mahallesi’nde 25.355 m2 kapalı alana sahip 18 katlı bina aynı yıl kurulan özel Şişli Meslek Yüksek Okulu’na 30 yıllığına devredildi.
Diğer 8 mülkün devri ise 2012 yılı Ağustos ayında gerçekleşti. Ayazağa Mahallesi’ndeki 30.777 m2 kapalı alana sahip 11 katlı bina, Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’ndeki 2.450 m2 kapalı alana sahip taşınmaz, Meşruiyet Mahallesi’ndeki 1.673 m2 kapalı alana sahip bina ve Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 8 katlı bina aynı belediye meclisi toplantısında Sarıgül’ün mütevelli heyeti başkanı olduğu yüksek okula devredildi.
Aynı toplantıda Ayazağa Mahallesi’nde bulunan toplam büyüklüğü 60.724 m2 olan 4 adet arsanın da intifa hakkı Şişli Meslek Yüksek Okulu’na verildi.
Sarıgül’ün ardından başkanlık koltuğuna oturan Hayri İnönü mülklerin iadesi için kararların iptal istemini 2016 yılı Ocak ayında meclis gündemine taşıdı. Ancak Belediye Meclisi’nde kararların iptalini sağlayacak yeterli çoğunluğa erişemedi. İnönü’nün 13.Bölge İdare Mahkemesi’nde açtığı 6 dava belediye lehine sonuçlanırken Danıştay temyiz ve karar düzeltmeyle ilgili 18 lehte karar verdi.
Başkan’ın seçim vaadiydi
Yasal süreç devam ederken, Şişli Belediye Başkanlığı’na CHP adayı olarak Muammer Keskin seçildi.
Görevi 5 Nisan 2019 Cuma günü devralan yeni Başkan Muammer Keskin, 9 Nisan 2019 Salı günü gerçekleştirilen ilk belediye meclis toplantısında mülklerin Şişli halkına iadesi için devir kararlarının iptalini talep etti.
Taşınmazların belediyeye iade edilmesi ile ilgili kararların Meclis gündemine getirilmesi üzerine, DSP grubu adına konuşan Meclis üyesi Bayram Özata, geçmişte alınan kararın ilk Meclis’te gündeme getirilmesini acele ile alınmış bir karar olarak niteledi.
Özata “Bu kararlar yargıya taşınmış kararlardır. Bizim Meclis’te aldığımız karar yargı kararının üzerinde olamaz. Acele etmemeliyiz. Alınan kararların bir sonraki dönem iptal edilmesinin yolunu açarsak, bu dönem alınan kararların da önümüzdeki dönem iptal edilmesinin yolunu açarız” dedi.
Özata’nın konuşmasının ardından söz alan Belediye Başkanı Muammer Keskin, kararların acil alınmadığını belirterek “Aksine gecikmiş bir karardır. Şişli halkının mallarını, mülklerini yeniden Şişli halkına iade edeceğiz. Şişli halkına bir söz verdim ve bu sözü yerine getireceğim” diye konuştu.
CHP VE AKP'Lİ ÜYELERİN OYUYLA MECLİS'TEN GEÇTİ
Mülklerin Şişli’ye iade edilmesini sağlayan geçmiş Meclis kararlarının iptali ile ilgili önergeler Meclis’in CHP ve AKP’li üyelerin oylarıyla Meclis’ten geçti.
Seçim kampanyası süresince Şişli’nin mülklerinin Şişli halkına iade edilmesi için çalışacağını belirten yeni Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Şişli halkına, bu mülkleri geri alacağına söz vermiştim, Belediye Meclisimizin ilk işi bu mülklerin iadesi için girişimde bulunmak oldu. Şişli hem hizmetleriyle hem gelirleriyle zengin bir belediye olacak. Seçim kampanyamızda verdiğimiz tüm sözleri teker teker gerçekleştireceğiz. Birçok kez ifade ettiğimiz gibi katılımcı, şeffaf, hesap veren, denetime açık bir yönetim sergileyeceğiz. Sivil toplumla işbirliği, mahalle meclisleri ve katılımcı bütçe uygulamalarıyla mahalle ölçeğinde demokratik katılımda model olacağız’’ dedi.
Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye çok önemli bir seçim sürecinden geçti ve hala da geçiyor. Hepimiz şu anda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını hukuken ve vicdanen kazanmış Ekrem İmamoğlu’nun bir an önce göreve başlamasını istiyor ve bekliyoruz. Biz seçim süresi boyunca afişlerimizde dürüstlükten, samimiyetten ve kararlılıktan bahsettik. Bu Muammer Keskin’in değil, tüm Şişli’nin sloganıydı. Bugünden itibaren Şişli’de dürüst, samimi ve kararlı bir yönetim olacak. Bugünden itibaren rozetimizi çıkartıyoruz. Parti ayrımı gözetmeksizin bize oy veren tüm komşularımıza eşit hizmet götürmeye başlayacağız. İşimiz gücümüz Şişli olacak.
Şişli’de mahalle kültürünü korumak, canlandırmak ve dayanışma ruhunu egemen kılmak için çalışacaklarını söyleyen Keskin, “Mahalle Evleri’nde mutlu ve acı günlerimizi paylaşmak, mahalle ölçeğinde birlikte karar almak ve birlikte uygulamak için kolaylaştırıcı olacağız” diye konuştu.
Komisyonlar ve Encümen belirlendi
Şişli Belediye Meclisi toplantısında Meclis Başkan Vekili, Encümen Üyeleri ve komisyon üyelerinin seçimi yapıldı. Meclis 1. Başkanvekilliği’ne Çetin Keçeli, 2. Başkan Vekili Güler Dağırdır, Divan Katipliği’ne Hakan Aka ve Zehra Cemre Özyalçın seçildi.