Siyasi Yasak Davasında Çarpıcı Gelişmeler! İmamoğlu’nun Geleceği Ne Olacak?

Başta CHP olmak üzere, siyasi arenada yakından takip edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan “siyasi yasak” davasında gözler İstinaf Mahkemesi’nin vereceği karara çevrildi.

Kamuoyunda "Ahmak Davası" olarak bilinen davanın ilk ayağında İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmişti. CHP’li kurmaylar, cezanın onandığı takdirde İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olacağını söylerken, İBB Başkanı’nın nasıl bir tutum izleyeceği merak konusu oldu. Söz konusu davaya ilişkin birçok senaryo konuşulurken, Avukat Figen Çalıkuşu Karar gazetesindeki yazısında dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.

EON/FANSA DAVASINDAN ÖRNEKLER

Çalıkuşu, "Ahmak Davası"na "Eon/Fransa davasını" örnek gösterdi. AİHM’e taşınan bu davada, bir siyasi eylemcinin 2008 yılında "defol git, salak herif" yazılı pankart açarak Fransa Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiası incelendi. Çalıkuşu, Yargıtay ve AİHM’in hakaret suçlarına dair kararlarının, kullanılan ifadenin bir "olgu isnadı" mı yoksa "değer yargısı" mı olduğuna odaklandığını ifade etti.

AHMAK KARARI BOZULACAKTIR

Çalıkuşu, "Olgu isnadı" kanıtlanabilir bir husus iken, bir "değer yargısının" kanıtlanmasının istenmesinin ifade özgürlüğüne müdahale sayılabileceğini belirtti. AİHM’in "salak" ifadesini hakaret değil, yergi olarak değerlendirdiğini vurguladı. "Salak" bir yergi olduğuna göre, "ahmak" ifadesinin de bir değer yargısı olarak kabul edileceğini aktaran Çalıkuşu, bu nedenle İmamoğlu hakkındaki "ahmak" kararının bozulacağını ileri sürdü. AİHM’in bu konudaki kararı, İmamoğlu hakkındaki hükmün neden bozulacağını net bir şekilde gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.