Slovenya Hükümeti Filistin Devleti'ni Tanıma Kararı Aldı

Slovenya hükümeti, Filistin'i resmen tanıdı. Başbakan Robert Golob'un liderliğindeki liberal koalisyon, parlamentoya önergeyi sundu. Karar, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın ardından geldi. Slovenya, Avrupa Birliği içinde Filistin'i tanıyan 10. ülke olacak.

Slovenya hükümeti, Filistin devletinin resmen tanınmasını onayladı. Başbakan Robert Golob önderliğindeki liberal koalisyon, parlamentoya kararı sundu. Bu adım, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın benzer hamlelerinden sadece birkaç gün sonra geldi. Slovenya, Avrupa Birliği içinde Filistin'i tanıyan 10. ülke olacak.

Slovenya hükümeti, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin önergeyi kabul ederek Filistin'i resmen tanıdığını duyurdu. Başbakan Robert Golob, onaylanan kararın parlamentoya gönderildiğini belirtti.

Kararın yürürlüğe girmesi için parlamentonun onayı gerekiyor. Golob'un lideri olduğu liberal koalisyon, 90 üyeli parlamentoda rahat bir çoğunluğa sahip ve oylamanın formalite olması bekleniyor.

Slovenya hükümetinin bu kararı, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin devletini tanımasından sadece iki gün sonra geldi.

Slovenya, Avrupa Birliği'nin 27 üyesinden resmen Filistin'i tanıyan 10. ülkesi olacak. Norveç AB üyesi olmasa da, dış politikası genellikle blokla uyumlu bir şekilde hareket ediyor.

Slovenya, tanıma sürecini Mayıs ayının başlarında başlatmıştı ancak İsrail-Hamas savaşındaki durumun düzelmesini bekleyeceğini belirtmişti.

Golob, bu hafta yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a düzenlediği ve 1 milyondan fazla Filistinlinin yerinden edilmesine neden olan son saldırılara tepki olarak süreci hızlandırdığını söyledi.

Birleşmiş Milletler'in üçte ikisinden fazlasını oluşturan 140'tan fazla ülke Filistin devletini tanıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.