Somali'de kıtlık korkusu

Somali'de köylerin boşalmasına ve açlıktan ölümlerin yaşanmasına yol açan kuraklığın, 2011'dekine benzer bir kıtlığı beraberinde getirmesinden endişe ediliyor.

Bakul bölgesi kırsalından evlerini terk ederek Baidoa şehrine gelen vatandaşlar, yaşadıkları bölgede görülen kuraklığın etkilerini AA muhabirine anlattı.

Çiftçilikle uğraşan ve şehre gelmek için 200 kilometre yürüyen Ali Adan Hasan, susuzluk ve açlıktan ötürü eşini ve 3 yaşındaki bir çocuğunu kaybettiğini söyledi. Yaşadığı Rabdhure bölgesinde ağır kuraklık meydana geldiğine dikkati çeken Hasan, son 3 yıldır topraklarından ürün alamadığını ve tüm hayvanlarının telef olduğunu anlattı. Hasan, terör örgütü Eş-Şebab'ın kuşatmasından ötürü hükümetin kendilerine yardım ulaştıramadığını ve köyünde bir gelecek göremediği için şehre geldiğini belirtti.

Artık yoksulum

Kendi köyünde bir zamanlar sahip olduğu 50 deve ve 71 küçükbaş hayvanla zengin bir insan olduğunu dile getiren Keerow Adan Muhammed ise sahip olduğu tüm hayvanları kaybederek yoksul kaldığını ifade etti. Muhammed, "Kuraklık başlayınca hayvanları otlatmak için farklı bir bölgeye seyahat etmeyi denedim. Ancak Bay bölgesine geçtiğimde hayvanlar bilmediğim bir hastalığa yakalandı ve hepsi telef oldu." dedi.

2011 tekrar edebilir

Amerikan sivil toplum örgütü Mercy Corps Somali Direktörü Davud Adan Ciran, ülkedeki durumun her geçen gün kötüleştiğine işaret ederek "Halkın çoğunun başlıca gelir kaynağı, şu anda ölmüş durumda olan hayvancılık. Mahsul alınamadı ve yiyecek bir şey yok. Aileler kenarda tuttukları az miktarda şeylerle idare etmeye çalışıyor. Eğer gelecek haftalarda yağış gelmezse 2011'de görülen kıtlık felaketinin bir benzerini tekrar yaşayabiliriz." diye konuştu.

Kamplardaki bazı emziren annelerin sütleri kalmadığı için bebeklerini suyla beslediğini vurgulayan Ciran, kamplarda kalan çocuklarının çoğunun hasta olduğunu kaydetti.

Baidoa çevresinde kurulan 500 kampta yaklaşık 450 bin kişi barınırken kamplara gelişler halen sürüyor.

Birleşmiş Milletler, Afrika'nın doğusunda 1980'lerden bu yana görülen en şiddetli kuraklık dalgasının yaklaşık 13 milyon kişiyi şiddetli açlığa mahkum ettiğini açıklamıştı.

Somali'de, 2011'deki kuraklık ve gıda krizi sebebiyle yaklaşık 260 bin kişi yaşamını yitirmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İngiltere'den Ruanda'ya Gönüllü Göç: Sığınmacı 3 Bin Sterlin Karşılığında Ayrıldı
Bira Partisi Yükselişte: Parlamento Hedefiyle Yola Çıkıyor!
Tutuklama emri gelecek mi? Netanyahu, dünya liderlerine seslendi!
Yemen'deki Gerilim: ABD ve İngiltere Savaş Uçakları Ras İsa Bölgesini Vurdu
İspanya'da Altın Vize Programı Son Buluyor: Pedro Sanchez Kararı Açıkladı