Somali’deki Petrol Potansiyeli: Türkiye’nin Yeni Hamlesi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Somali kara alanlarında petrol ve gaz arama faaliyetlerine başlayacağını duyurdu. Oruç Reis gemisi, Mogadişu’da tarihi bir an yaşatıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Somali Petrol İdaresi arasında imzalanan yeni anlaşmayla Somali kara alanlarında petrol ve gaz arama faaliyetlerine başlanacağını duyurdu. Bayraktar, Oruç Reis gemisinin Mogadişu Limanı’ndaki karşılama töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Somali ile olan ilişkilerini güçlendirmeye devam edeceğini belirtti.

MOGADİŞU'DA TARİHİ ANLAŞMA TÖRENİ

5 Ekim’de İstanbul'dan yola çıkan Oruç Reis gemisinin, Akdeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden yaklaşık 20 günlük bir yolculuğun ardından Mogadişu’ya ulaştığını hatırlatan Bayraktar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı gemilerin Oruç Reis'e bu süreçte eşlik ettiğini ifade etti. Bayraktar, Somali halkıyla dostluk bağlarının daha da güçlenmesi için Türkiye’nin yanlarında olacağını vurguladı.

PETROL VE GAZDA YENİ FIRSATLAR

Bakan Bayraktar, TPAO’nun Somali’deki petrol ve doğal gaz faaliyetlerine ilişkin müzakerelerin 2021’de başladığını ve 18 Temmuz’da imzalanan üretim anlaşması ile Somali deniz alanlarında üç blok için çalışma yapılacağını bildirdi. Oruç Reis gemisinin, 5 bin 750 kilometrekarelik alanda üç boyutlu sismik arama yapacağı bilgisini paylaşan Bayraktar, bu çalışmaların sonucuna bağlı olarak sondaj aşamasına geçileceğini belirtti.

KARA ALANLARINDA YENİ ARAMA FAALİYETLERİ

Yeni anlaşma ile Somali kara alanlarında da petrol ve gaz arama faaliyetlerinin genişleyeceğine dikkat çeken Bayraktar, bu durumun iki ülke arasındaki enerji işbirliğini daha da derinleştireceğini ifade etti. Bayraktar, "Somali’de elde edilecek başarılar, ülkelerimizin enerji güvenliğine ve halklarımızın refahına katkıda bulunacaktır." dedi.

SOMALİ İLE GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ

Bayraktar, ayrıca Türkiye’nin Somali ile maden ve elektrik sektörlerine de yatırım yaparak Somali halkının refahına katkıda bulunmayı hedeflediğini belirtti. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile yapılan görüşmelerde, iki ülke arasındaki işbirliklerinin güçlenmesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesi konularında kararlılık vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.