Son bir haftada 3 türbülans: Uzmanlar nedenlerini açıkladı

Katar Havayolları'na ait bir uçakta 12 yolucun yaralandığı son olayla birlikte, geçtiğimiz günlerde Londra-Singapur seferinde bir yolcunun yaşamını kaybettiği ve İstanbul-İzmir uçuşunda bir kabin memurunun yaralandığı kazalar dikkat çekti.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDE TÜRBÜLANSTA ARTIŞ

Son bir hafta içinde ardı ardına yaşanan şiddetli türbülans vakaları, havacılık sektörünü ve yolcuları endişelendirmektedir.

YARALANMA VE CAN KAYBI OLAYLARI

Katar Havayolları'na ait bir uçakta 12 yolcunun yaralandığı son olayla birlikte, geçtiğimiz günlerde Londra-Singapur seferinde bir yolcunun yaşamını kaybettiği ve İstanbul-İzmir uçuşunda bir kabin memurunun yaralandığı kazalar dikkat çekmiştir.

AÇIK HAVA TÜRBÜLANSLARI

Uzmanlar, yaşanan olayların açık hava türbülanslarına bağlı olduğunu belirtmektedir. Fırtına kaynaklı türbülanslar radarlarla tespit edilebilmesine rağmen, bulutsuz havadaki türbülansların neredeyse görünmez olması sebebiyle tespiti oldukça güçtür.

TÜRBÜLANSTA ARTIŞIN NEDENLERİ

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, küresel iklim değişikliğinin son yıllarda bulutsuz gökyüzündeki türbülans sayısındaki artışta etkili olduğunu vurgulamaktadır. Uçak Mühendisi Dr. Haluk Kul ise, geniş gövdeli yolcu uçaklarının esnek yapısının enerjiyi absorbe etmeye yardımcı olduğunu ancak yolcuların emniyet kemerine özen göstermesi gerektiğini belirtmiştir.

UZMAN UYARILARI

Uzmanlar, hava durumu koşullarındaki belirsizliklerin artması sebebiyle türbülans riskinin de yükseldiği uyarısında bulunmuştur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.