Son Dakika: Merkez Bankası, KKM Hesaplar için mecburi karşılık oranlarını düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı hesaplar ve döviz cinsinden mevduatlara yönelik mecburi karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Son dakika gelişmesi ile TCMB'nin aldığı karar, Türk lirasına geçişi teşvik etmeyi ve miktarsal sıkılaştırma sürecini desteklemeyi amaçlıyor.

Son dakika gelişmesine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mecburi karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, kur korumalı (KKM) hesaplar için mecburi karşılık oranı, 6 aya kadar vadede yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilirken, döviz cinsinden hesaplar için mecburi karşılık oranı yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltildi.

Bu kararla TL mevduata geçiş adımlarının güçlendirilmesi hedeflenirken, kararın parasal etkisinin 120 milyar TL olacağı öngörülüyor. Para Politikası Kurulu'nun aldığı kararın bir parçası olarak, kur korumalı hesapların mecburi karşılık oranlarında yapılan düzenleme ile Türk lirasına geçişin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonları için tesis edilen ilave mecburi karşılık oranının artırılmasıyla miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edileceği belirtilmiştir.

Bu düzenlemelerle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ekonomik istikrarı ve para politikası etkinliğini sağlamak amacıyla mecburi karşılık politikasında değişikliklere gitmiştir.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Resmi Gazete'de yayımlanan TCMB sonucunda şu ifadeler yer aldı:

"Para Politikası Kurulu'nun 25 Ocak 2024 tarihindeki sonucunda, devam eden sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara rağmen, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade edilmiştir. Ayrıca, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği belirtilmiştir.
Bu kapsamda, mecburi karşılık uygulamasında;

30’DAN YÜZDE 25’E İNDİRİLMESİNE

Kur korumalı hesaplar için mecburi karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilmesine,

Döviz cinsinden mevduat/katılım fonu hesapları için Türk lirası cinsinden tesis edilen ilave mecburi karşılık oranının yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltilmesine karar verilmiştir.

Bu düzenlemelerle, Türk lirası mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken, miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edilmektedir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de Tam Elektrikli Otomobil Satışları Büyük Artış Gösteriyor
EPDK, Enerji Yönetiminde ISO 50001 Belgesi ile Önemli Adımlar Atıyor
Yatırımcılar altın fiyatlarını merakla takip ediyor! 10 Mayıs altın fiyatları
Türkiye'de Sıcak Hava Balonculuğu: Kapadokya'da Rekor Uçuşlar!
TÜİK: Mart Ayında Türkiye Sanayi Sektöründe Dalgalı Performans Gözlendi