Son dakika: Türkiye, İsrail aleyhinde açılan soykırım davasına müdahil olma talebini sundu

Son dakika gelişmesi... Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhinde açılan soykırım davasına müdahil olma başvurusu yaptı. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı açılan soykırım davasına resmi olarak müdahil oldu. Lahey'deki mahkemeye sunulan belgeler, Türkiye'nin Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarına karşı uluslararası arenada daha güçlü bir tutum sergilemeyi amaçlıyor.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Türkiye'nin Güney Afrika'nın açtığı davaya müdahillik başvurusunu yapmadan önce açıklamalarda bulunarak, "İsrail'in işlediği katliamların delilleri dosyamızda mevcut" dedi ve Filistinlilerin haklarını savunma kararlılığını vurguladı.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na dava açmıştı. Dava 29 Aralık 2023 tarihinde başlamıştı.

Uluslararası katılım genişliyor; Türkiye'nin yanı sıra, İspanya da dahil olmak üzere birçok ülke davaya müdahil olmuş ya da olacağını duyurdu. Filistin Yönetimi, İrlanda, Belçika, Mısır, Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya, Maldivler, Şili ve Küba da davaya katılan ülkeler arasında bulunuyor. Bu ülkeler, Gazze'deki insan hakları ihlallerine karşı ortak bir tavır sergileyerek İsrail'e yönelik uluslararası baskıyı artırmayı hedefliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.