Son Fırsat: Satışı Yasaklanacak Otomobiller İçin Dev Kampanyalar Başladı!

Avrupa Birliği'nin (AB) yeni "Genel Güvenlik Yönetmeliği" kapsamında bazı sıfır araçların satışına izin verilmeyeceği tarih açıklandı. Otomotiv sektöründe önemli değişiklikler getirecek bu düzenleme, araç güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Otomotiv sektöründe son dönemde birçok marka, kredi, takas desteği ve nakit indirimi gibi kampanyaları yoğunlaştırırken, ikinci el piyasasında da fiyatların dengelenme süreci devam ediyor.

Ticaret Bakanlığının aldığı tedbirler sayesinde ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatlar kontrol altına alındı.

Bu gelişmelerin ardından, birçok otomotiv markası sıfır araçlarda kredi, takas desteği ve nakit indirim gibi kampanyalar başlattı. Bazı bayilerin liste fiyatının altında satış yaptığı ve kampanyalarda indirim oranlarının yüzde 20'ye kadar çıktığı belirtiliyor.

Sıfır araçlarda 100-300 bin TL arasında indirim yapan markalar mevcut. Ayrıca, nakit indiriminin yanı sıra finansman kampanyaları da devam ediyor.

İkinci el araç pazarında ise, Indicata'nın günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz eden çevrim içi pazar raporuna göre, Nisan ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,73, yılbaşından bu yana ise yüzde 2,24 arttı. İkinci el araç pazarında, geçen yılla karşılaştırıldığında, Ocak-Nisan dönemindeki yüzde 2,24'lük fiyat artışının piyasadaki dengelenmeyi işaret ettiği belirtiliyor.

"Kampanyalar Yıl Sonuna Kadar Devam Edecek"

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, yaptığı açıklamada, "Bayilerin geçmiş dönemden verdikleri senelik siparişleri stok anlamında ellerinde birikmeye başladı. Bayiler şu anda her marka ve modele göre kendi içlerinde hem peşin indirimleri uygulamaya, hem de kendi bünyelerinde kampanyalar düzenlemeye başladı" dedi.

Piyasalarda fiyatların dengeye oturduğunu, ancak yılın ikinci yarısından sonra biraz daha artmasını beklediklerini ifade eden Ertemel, şunları kaydetti:

"Bence yıl sonuna kadar bu kampanyalar devam edecek. Çünkü şu anda satış adetleri istenilen düzeyde değil. Bu nedenle her marka, model kendi satış stratejilerini geliştiriyor. Bu stratejilere göre, yıl sonuna kadar bu kampanyalar devam edecek.

Çünkü faizin yüksek olması ve krediye erişimin zor olması otomotiv sektörünü zorlayan faktörler. Gelen müşteriler çoğu zaman takasa araç teklif edip, üstünü nakit ödeyerek araç alıyorlar. Bu durumun bir süre daha devam edeceği gözüküyor."

GSR Tescili Olmayan Sıfır Araçlar İçin Uyarı

Ertemel, Avrupa Birliği'nin Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) kapsamında, GSR tescili olmayan sıfır araçların 7 Temmuz 2024 tarihinden itibaren satışına izin verilmeyeceği haberlerini takip ettiklerini belirtti.

"Bayiler ve dağıtıcılar, ellerindeki bu araçları bir an önce satarak bu riskten kurtulmak istiyorlar. Bununla ilgili çeşitli kampanyalar düzenliyorlar. Tahmin ediyorum, eğer o tarihe kadar bu araçları satamazlarsa, belki kendilerine faturalayıp kiralama yöntemiyle ya da 6 ay-6 bin kilometre şartı oluştuktan sonra kendileri satabilirler" değerlendirmesini yaptı.

Ertemel, Türkiye otomotiv pazarında yıl sonunda 900-950 bin adetlik satış hacmi beklediklerini de sözlerine ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.