Bundan kısa bir süre önce gündeme gelen ve Türkiye’de de tartışılan Avrupa sosyal medya düzenlemesi, yürürlüğe giriyor. Türkiye’de de bir ara sosyal medya uygulamaları hakkında bazı tartışmalar ortaya atılmıştı. Bu tartışmalara göre sosyal medya platformlarına bazı düzenlemeler getirilecekti. Avrupa ve Türkiye arasında bu yasak ile alakalı çok önemli bir fark var. Türkiye bu yasağı daha çok vergi alabilmek için yaptı. Avrupa ise sosyal medya düzenlemesini seçimler konusunda etki oluşmaması için istiyor. Sosyal medya ile alakalı ortaya çıkan düzenleme talepleri her bölgede büyük tartışma yaratıyor. Kimileri, baskıları arttıracağını düşünürken bazıları da böyle bir düzenlemenin şart olduğu görüşünü savunuyor. Her iki taraf da bu konuda haklı diyebiliriz.
Sosyal medya, ABD seçimlerinde büyük bir etkiye sahip. Donald Trump’ın seçilmesinde Facebook’un etkisi tartışmasız çok yüksek. Bunun farkına varan AB yetkilileri, kendi ülkelerindeki seçim sisteminin yara almasını istemiyor. İşte tam da bu nedenden dolayı uzun bir süredir sosyal medya yakın merceğe tutuldu. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, konuyla alakalı önemli açıklamalar yaptı. Vestager, “Demokrasimizin geleceğini ilgilendiren kararların gizli bir şekilde birkaç şirketin yönetim kurulu başkanları tarafından alınmasına izin veremeyiz” ifadelerine yer verdi.
Margrethe Vestager bu açıklamasında çok bariz bir şekilde
, Twitter ve Google gibi şirketlerden bahsediyordu. Onlarla alakalı ciddi değişimler beklense bile yine de sosyal medya şirketleri değişmeye yanaşmıyor. Sizce sosyal medya ile alakalı müdahalede bulunmak doğru mu?