Sosyal medyayla ilgili gündeme gelen düzenleme hakkında konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, "Twitter, Facebook, lnstagram gibi sosyal ağ sahipleri benim ülkemle bir hukuki ve mali muhataplık oluşturmadığı zaman 55 milyon vatandaşımın hakkını kim koruyacak?" dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, 24 Televizyonu’da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Sosyal medya düzenlemesiyle ilgili tartışmaları değerlendiren Mahir Ünal, sosyal medyanın yalan, iftira, hakaret özel hayatın dokunulmazlığı kişisel verilerinin ifşası alanı olmaması gerektiğinin söyledi. Ünal, “Bu konuda düzenleme yapmayan ülkelerde sosyal ağlar adeta bir operasyon aparatına dönüşmüş durumda. Buralarda hukuksuz bir şekilde her önüne gelen, klavyenin arkasına saklanan ve istediği şekilde hareket ediyor. Bunun sonuçlarında da ortaya dezenformasyonun insan zihnini, insan ilişkilerini zehirlediği bir süreç ortaya çıkıyor” dedi.
‘YEŞİL KÜRE ÇALIŞMASIYLA DEZENFORMASYON GÖRÜNÜR HALE GELDİ’
Dezenformasyonu görünür kılmak için “yeşil küre” sembolüyle farkındalık çalışması yaptıklarını belirten Ünal, “Karşılıklı olarak dezenformasyon, küfür, hakaret görünür hale geldi. İnsanlar bunu tartışmaya başladılar. Zaten bizim istediğimiz buydu. Bu tartışılmaya başlandı öyle bir hassasiyet oluştu ki küfür ve hakaret karşısında insanlar ortak tepki göstermeye başladı. Bu kıymetli bir şeydi” diye konuştu.
‘TÜRKİYE’DE HUKUKİ VE MALİ MUHATAPLIK İSTEDİĞİMİZDE ÇEKİNCE GÖSTERİYORLAR’
“Bizim sosyal ağlarda 55 milyon vatandaşımız kullanıcı durumda. Twitter, Facebook, lnstagram gibi sosyal ağ sahipleri benim ülkemle bir hukuki ve mali muhataplık oluşturmadığı zaman 55 milyon vatandaşımın hakkını kim koruyacak?” diyen Ünal şunları söyledi: “Biz onlara ‘Gelin Türkiye’nin de yasalarını tanıyın ve Türkiye ile de hukuki ve mali bir muhataplık oluşturun’ dediğimizde maalesef bu konuda çekince gösteriyorlar. Bir konuda kurallar koymakla, bir konuda yasaklar getirmek farklı şeylerdir. Türkiye’ye yönelik operasyonlar çoğunlukla FETÖ’cü ve PKK’lı hesaplar tarafından Almanya, İngiltere, Fransa ABD üzerinden yapılıyor. Çünkü siber dünyada fiziki coğrafya yok ki. Biz bunlara dönüp diyoruz ki, 2019 yılında biz Twitter’dan belli konularda bilgiler istemişiz. Bunlarla ilgili hiçbir karşılık bulamamışız.”
‘DEVLETLERİN EGEMENLİK HAKKI SİBER DÜNYADA DA GEÇERLİ’
NATO’nun 2017 yılında “Uluslararası hukuk ve siber uygulamalar” konulu bir çalışma yaptırdığını aktaran Ünal, “NATO uluslararası hukuk ve siber uygulamalarla ilgili kurallar getirdi. Birinci kural devletlerin egemenlik hakları siber dünya da geçerlidir. Sen benim yasalarımı tanımamakla aslında benim siber dünyadaki egemenlik hakkımı tanımamış oluyorsun” ifadesini kullandı. Sosyal ağların sahiplerine düzenleme için “karşılıklı nasıl bir ilişki kurulacağını konuşalım” mesajını yolladıklarına söyleyen Mahir Ünal, “Biz kimseyi kapatalım, kimseye yasak getirelim demiyoruz ki. Tam tersine karşılıklı bu ilişkilerin yasal çerçevesini oluşturalım. Bizim istediğimiz bu” dedi