PLATFORMLARLA İSTİŞARE VE YEREL YASALARA UYUM ÖNEMLİ
Doç. Dr. Oğuz Kuş, herhangi bir platformun erişime engellenmesine karşı olduğunu belirterek, "Bunun yerine platformlarla politika yapıcıların istişare etmesinden, platformların yerel yasalara uygun tutumlar sergilemesinden, kullanıcıların eğitilmesinden ve bu eğitim gerçekleştirilirken de bu platformların biraz elini taşın altına sokmasından yanayım," dedi.
YEREL YASALARA UYUMUN ÖNEMİ
Kuş, platformların yerel yasalara uyum sağlaması gerektiğini vurguladı ve bu durumun başka tartışmaları beraberinde getirdiğini ifade etti. "Bu noktada da gündeme göre gelişen süreçlerin gene paydaşlar tarafından ve araştırmacılar tarafından değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim," diye konuştu.
KULLANICILARA YÖNELİK TEHDİTLER
Yaklaşımının dikey video platformlarında kullanıcılara yönelik kimi tehditleri görmezden geldiği anlamına gelmediğini belirten Kuş, bu tehditlerin kullanıcı kültüründen ya da 'algoritmik içerik kürasyonu' temelinde ortaya çıkabileceğini ve düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
YANLIŞ BİLGİYLE MÜCADELE
Dezenformasyonla mücadele yollarını değerlendiren Kuş, her ferdin bilgiyi doğruluk kontrolünden geçirmesi gerektiğine işaret ederek, "Yanlış bilgiyle mücadele etmek üzere toplumun her ferdine görev düşüyor," dedi. Yeni medya okuryazarlığı konusunda her ferdin yeteneklerinin keskinleştirilmesinin yanlış bilgiyle topyekun mücadele için çok önemli olduğunu ifade etti.
DOĞRU BİLGİYİ YAYMAK
"Kullanıcılara aslında yanlış bilgiyi tespit etme ve teyitleme kazandırmamız gerekiyor. Bu kabiliyetleri kazandırdıktan sonra da doğru bilgiyi yaymak üzere motive etmemiz gerekiyor. Sadece yanlış bilgiyi fark eden, tespit eden değil, aynı zamanda onu teyitleyebilen ve doğru bilgiyi de yayabilen aktif bir konuma taşımamız gerekiyor. Ancak ve ancak doğru bilgi yanlış bilgiden çok daha fazla olursa bir kullanıcı ekosisteminde yanlış bilgiyle mücadelenin önemli bir anlamı olabilir," şeklinde konuştu.