Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Özdenetim Kurulu, sosyal medya platformları üzerinden yapılan reklamları incelemek üzere görevlendirilmiştir. "Sosyal medya etkileyicisi" veya "influencer" olarak tanımlanan kişilerin faaliyetlerinin denetlenmesi amacıyla Mart 2022'de Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi başlatılmıştır.
Bu proje sayesinde, influencer paylaşımlarının reklam olduğunun açık bir şekilde belirtilmemesi oranı yüzde 57'den yüzde 11'e düşmüştür. Kurulun çalışmaları sonucunda, tüketicilerin sosyal medya reklamları konusundaki farkındalığında artış gözlemlenmiş ve bu alanda yapılan başvuru sayısı da yükselmiştir.
Uzmanlar, tüketici şikayetlerini değerlendirerek başvuru şartlarını karşılayanları incelemeye almıştır. Aykırılık tespit edilen durumlarda ise gerekli idari yaptırımlar uygulanmıştır.
50 SOSYAL MEDYA HESABINA YAPTIRIM UYGULANDI
Kurul, bu yılın ilk 6 ayında influencerlara toplam 39 durdurma cezası ve 11 durdurma ile idari para cezası vermiştir. Durdurma cezası, mevzuata aykırı reklamların düzeltilmesi veya kaldırılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Aykırılık durumunda, haksız içerik, tekrarı, takipçi sayısına bağlı etki alanı ve influencerların elde ettiği menfaat gibi unsurlar göz önünde bulundurularak yaptırımlar belirlenmiştir.
550 BİN 59 LİRA CEZA!
Geçen yıl mevzuata aykırı reklam yapan bir influencer için uygulanan idari para cezası 347 bin 128 lira iken, bu tutar 2024 yılı için yeniden değerleme oranıyla 550 bin 59 lira olmuştur.
1,5 YILLIK DÖNEMDE TOPLAM 6 MİLYON 388 BİN 802 LİRA PARA CEZASI
Geçen yıl 5 influencera toplam 1 milyon 352 bin 808 lira idari para cezası kesilmiştir. Bu yılın ilk 6 ayında ise 11 influencera 5 milyon 35 bin 994 lira ceza uygulanmıştır. Böylece, son 1,5 yıl içinde toplam 6 milyon 388 bin 802 lira ceza kesilmiştir.