Sosyal medya yasası her yönden tepki topluyor

Herkesin büyük bir merakla beklediği sosyal medya yasası sonunda meclisten geçti. Türkiye gündemini önemli ölçüde meşgul eden bu yasa ile birlikte ilginç gelişmeler yaşandı.

Mesela internette yalan haber yapan ve yanıltıcı bilgi paylaşanlar için ağır cezalar talep edildi. Bu durum teknoloji devlerinin dikkatini çekti.

Özellikle ABD’li teknoloji devleri işin başka bir boyutuna yoğunlaştı. Normal şartlarda yalan haber yapan ve yanıltıcı bilgi paylaşanlar için hapis cezası yoktu. Ancak mecliste yasalaşan bu öneri işi hapis cezasına kadar götürebiliyor. 3 yıla kadar hapis cezası istenebiliyor.

Konuyla ilgili ortaya çıkan son detaylara baktığımızda büyük şirketlerin Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu dikkat çekiyor. Ayrıca Google ve Meta anonim veya limited şirket kurmak zorunda. Aksi halde Türkiye’deki faaliyetlerine izin verilmeyecek.

Bu iki ABD’li dev şirket tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda kendileri bunu karşılamakta büyük zorluk çekecek gibi görünüyor. Her iki şirket açıklamasında bahsi geçen kararları uygulamakta zorlanacaklarını belirtti. Aslına bakacak olursak bu söylediklerinde haksız sayılmazlar.

ABD’li teknoloji şirketleri karardan endişeli

Özellikle büyük çaplı işler yapan ABD’li teknoloji devleri karardan son derece büyük bir endişe duyuyor. Ayrıca bahsi geçen cezaları ödemekte zorlanma ihtimalleri olduğunu söylüyorlar. Küresel çapta elde edilen gelir üzerinden cezalandırma yapılacak.

Google, Meet ve Duo’yu akıllı telefonlar için tek bir platformda birleştirecek

Her ne kadar Meta ve Google çok ciddi miktarlarda kazanç elde etse bile yine de bu tür miktarları ödemek istemiyorlar. Küresel ciro üzerinden hesaplanacak bir ceza her iki şirketi zor durumda bırakabilir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.