Sosyal medyada estetik ‘sanal itibarsızlık’ boşluğunda savruluyor

Psikomod Akademi’den Klinik Psikolog Hatice Keltek: “Gerçek sosyal ilişkiler içerisinde olamayan, gerçek kendiliğini oluşturamamış bireyler giderek yalnızlaşıyor, beğeni ve takipçi sayılarına göre ‘sanal itibarsızlık’ boşluğunda savruluyor."

Güzellik kavramı tarih boyunca değişim göstermiş ve çeşitli kültürlere göre farklılıklar göstermiştir. Orta çağda kadınlar, güzellik için çeşitli acı verici uygulamalara başvurmuşlardır. Ancak çağımızda teknolojik gelişmelerin etkisiyle, sosyal medya gibi platformlar üzerinden ideal bir görünüm elde etmek daha önemli hale gelmiştir.

Sosyal medya, insanların kendilerini istedikleri gibi gösterebildikleri, filtreler ve efektlerle istedikleri görünümü elde edebildikleri bir alan haline gelmiştir. Ancak bu durum, insanların gerçek görünümlerinden uzaklaşmalarına ve sosyal medya üzerindeki beğeni ve takipçi sayılarına odaklanmalarına neden olmuştur.

Sosyal medyada beğenilen ve takip edilen fenomenlere odaklanan bireyler, kendi fiziksel görünümlerinden memnun olmamaları durumunda estetik işlemlere yönelebilmektedirler. Bu durumun temelinde, sosyal medya kullanımının yarattığı yoğun baskı, yalnızlık hissi, geçmiş yaşam deneyimleri ve aile içi iletişim eksiklikleri gibi faktörler bulunmaktadır.

Sosyal medya üzerinde sürekli mükemmellik arayışı içinde olan bireyler, kendilerini beğenilmeye değer hissetmek için estetik operasyonlara yönelebilmektedirler. Ancak bu operasyonlar, kişinin psikolojik sorunlarını çözmediği takdirde, tekrarlanabilir ve bağımlılık oluşturabilir.

Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, insanlar gerçek ve ideal benlikleri arasında bir boşluk yaşamaktadırlar. Bu durum, Snapchat dysmorphia gibi durumları tetikleyebilir ve kişinin kendini sürekli kusurlu hissetmesine neden olabilir.

Bu nedenle, içsel kaynakları doğru kullanamayan ve sürekli dışsal onay arayışı içinde olan bireylerin psikolojik destek almaları önemlidir. Bu destek, kişinin öz yetersizlik duygularını ele alması ve kendini kabul etmesi açısından önemlidir. Aksi halde, sosyal medya üzerindeki baskı ve takıntılı davranışlar, ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.