Sosyal medya üzerinden yayılan ve herhangi bir kaynağı bulunmadan sadece dezenformasyon amacı taşıyan içerikler artık kimseyi şaşırtmıyor. Çoğu zaman toplumun milli ve dini hassasiyetlerini hedefleyen ve genelde amacı tıklanmaktan başka bir şey olmayan yalan haberler de cabası. İşte bir süredir hükümetin gündeminde olan bu konular sonunda yasa teklifi olarak meclise sunuldu.
Meclise gelen bu yasa teklifine göre, kasıtlı olarak yalan bilgi üreten ve bunu yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu durum hem sosyal medya üzerinden yayın yapanlar hem de internet haber siteleri için geçerli olacak. Öte yandan yasa teklifinin içerisinde, internet haber sitelerini ilgilendiren çok önemli maddeler de bulunuyor.
Buna göre yasa teklifinin kabul edilmesiyle birlikte, haber niteliği taşıyan içerik üreten internet haber siteleri Basın İlan Kurumu’na tabi olmaya başlayacak. Bunun manası artık yapılan haberler, birçok farklı kritere uymak zorunda olacak. Örneğin, bir haber sitesinde yayımlanan haberde bu haberin ilk kez yayınlandığı tarih ve sonraki güncelleme tarihlerinin açıkça ve değiştirilemez bir biçimde gösterilmesi gerekecek.
Ayrıca internet sitesinin iş yeri adresi, ticari unvanı, e-posta adresi, iletişim numarası gibi bilgilerinin de sitenin uygun bir yerinde gösterilmesi gerekecek. Tabi muhalefet cephesinde, hükümetin bu yasayla basın özgürlüğünü engellemek ve sansürlemek amacı taşıdığı yönünde iddiaların bulunduğunu da ekleyelim. Tabi yasanın nasıl uygulanacağı ve sonuçlarının ne olacağını ancak zaman gösterecek.