Sosyal mesafe için ‘ yarasa gibi çalışan’ sensör!

İskoç mühendisler, tüm dünyada uygulanan sosyal mesafe kuralları için ofislerde kullanılmaya yönelik " yarasa gibi çalışan" sensörler geliştirdi.

İskoç mühendisler, koronavirüs (Covid-19) salgını ve karantina yasakları sonrası önem kazanan ve tüm dünyada uygulanan sosyal mesafe kurallarının uyulma oranını artırmak amacıyla iş yerlerinde kullanılmak üzere " yarasa gibi çalışan" sensörler geliştirdi.

Yapay zeka kullanan söz konusu teknoloji ışık görselleri yerine, aynı bir yarasa gibi ses dalgalarını kullanıyor. Bazı çevreler, yapay zeka teknolojisiyle yapılan bu sensörlerin, kişinin mahremiyet haklarını ihlal edeceği görüşünde.

‘KİŞİ MAHREMİYETİNE AYKIRI’ FİKRİ VAR

Edinburgh Kuluçka Merkezi'nde çalışmalarını sürdüren Imerai adlı start-up firmasının girişimiyle ortaya çıkan yapay zeka teknolojisinin en büyük özelliklerinden biri ise sosyal mesafe uyarısı yaparken, bazı çevrelerin kişi mahremiyet haklarını ihlal ettiğini düşündüğü kameralara ihtiyaç duymaması.

Geliştirilen yapay zeka teknolojisi, ofis içerisinde hareket eden kişileri algılıyor. Bununla da kalmayıp onların bir sonraki hareketini de belli bir algoritmayla tahmin ediyor. Bu sayede normal sensörlerden çok daha randımanlı çalışıyor.

Kamu kaynağı nereye gidiyor?

‘YARASALAR GİBİ ÇALIŞIYOR’

Firma yetkilisi Alex Bowen, sesle yer belirleme (ekolokasyon) teknolojisini kullandıklarını ve bunun yarasaların etraflarındaki nesneleri algılamakta kullandıkları sistemlere benzediğini belirterek, "Eğer hayatta bir sorunla karşılaşırsanız, bunun çözümü doğanın içerisinde vardır. Yarasalar tiz bir ses çıkararak, bu sesin yankılanması sonrası oluşan dalgalarla kendilerini saran nesne ve cisimlerin yerlerini belirler. Biz de buna benzer bir yöntem kullanıyoruz" diye konuştu.

Birleşik Krallık ülkeleri Coronavirus salgınında Avrupa'da en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. Birleşik Krallık'ta bugüne kadar 280 bini aşkın kişi Covid-19'a yakalanırken, salgın sebebiyle yaklaşık 40 bin kişi hayatını kaybetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
Blinken'in İsrail Ziyareti: Gazze Saldırıları ve Rehine Krizi Görüşüldü