Gazeteci Barış Pehlivan 12 gündür Silivri Cezaevi'nde…
Türkiye'nin en güzel ilçelerinden biri olan Silivri'den mesaj yollayan bazı okurlar “Cezaevinin adı değişti. Oranın adı artık Silivri değil, Marmara Cezaevi… İlçemizin adını temize çıkaralım” diyor.
Haklılar… O zulümhanenin adı geçen yıl “Marmara Cezaevi” olarak değiştirildi. Fakat inanın ki, Türkiye'de bunu çok az kişi biliyor.
Millet o hapishaneyi “Silivri Cezaevi” diye tanımıştı ve hâlâ öyle biliyor, öyle anıyor. Zihinlerde değişmesi sanırım uzun zaman alacak.
Silivri Cezaevi, Merdan Yanardağ ile Barış Pehlivan'ın mekânı oldu.
Daha önce de Silivri'de yatan Yanardağ 63 gündür, 5'inci defa hapse giren Pehlivan ise 12 gündür cezaevinde…
Ülkemizin saygın hukukçuları, Barış'ın yeni infaz yasasından yararlandırılmadan cezaevinde tutulmasının “halk ihlali” olduğunu söylüyor.
Muhalif gazeteci-yazarlara hak ihlâli hep yapılıyor.
Bir de iktidar sık sık ”Türkiye'de basın hürriyeti, düşünce ve fikir özgürlüğü var” diyor.
Bunu sanıyorum “yandaş basın” için söylüyorlar! İktidarı destekleyen ve öven gazetecilere “sınırsız özgürlük” var. Muhalif gazetecilerin ise tepelerinde “Demokles'in kılıcı” sallanıyor!
★★★
Barış Pehlivan'dan bir cezaevi anısı:
Barış, Silivri ya da yeni adıyla Marmara Cezaevi'nin bahçesinde volta atarken, arkasından biri seslenip yanına koşuyor.
Kalpazanmış gelen mahkûm… Piyasaya sahte para sürerken yakalanıp ceza yemiş… Konu dönüp dolaşıp ülkedeki hayat pahalılığına geliyor. Kalpazan gülerek:
“Memlekette sahte para bile artık kazandırmıyor!” diyor. Barış Pehlivan'ın anlamadığını anlayınca devam ediyor:
“Abi düşün… En büyük kâğıt para 200 TL. Ben onun sahtesini 30 liraya alıyorum. Piyasaya sürmek için bir sigara alsam, 50 lira gitti. Kaldı mı sana 120 lira? Artık İstanbul esnafı kolay yemiyor. Biz de mecburen gurbete, yani küçük şehirlere gidiyoruz. Arabasıydı, benziniydi derken sahte 200 liradan üç kuruş kalıyor cebimize…”
Barış Pehlivan'ın, cezaevinden çıktıktan sonra yazacağı çok ilginç anıları olacak.