Sözcü yazarı Sultan Uçar: Üniversiteleri kapatma kararı 8 ay önce alındı

Sözcü yazarı Sultan Uçar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülke genelinde üniversitelerin kapatılmasının ardında, İstanbul’da 8 ay önce yapılan bir toplantı yattığını söyledi.

Bu toplantıda YÖK Başkanı Erol Özvar’ın, üniversite rektörlerine, “Üniversitelerde, hükümet aleyhine eylem ve konuşmalara meydan verecek kalabalıklar oluşmasına izin vermeyeceksiniz. Seçime yakın öğrenci kulüp çalışmalarını azaltacaksınız” diyerek açık açık talimat verdiğini belirten Uçar, “Depremzedelere yurt açma gibi insani ve vicdani bir gerekçe ardına saklanıldı. ’Siz padişah değilsiniz biz de tebanız’ diye pankart açan üniversitelileri, seçim sathı mahallinde susturmak için Türkiye'yi yıkan deprem ve yeni YÖK yasası yetmedi, üniversiteleri toptan kapattılar” ifadelerini kullandı.

“YÖK Başkanı Özvar, rektörlere, ‘Üniversitelerde, hükümet aleyhine eylem ve konuşmalara meydan verecek kalabalıklar oluşmasına izin vermeyeceksiniz’ diyerek talimat verdi”

“Disiplin yönetmeliğinin apar topar değiştirilmesi ve deprem bölgesine 2-3 bin km uzaktaki üniversitelerin bile eğitime kapatılması bir tesadüf mü? Hayır” diyen Uçar, şunları kaydetti

“Bundan 8 ay önce 21 Haziran 2022'de Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), 254. toplantısını İÜ'de yaptı. YÖK Başkanı Erol Özvar, dönemin ÜAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataç, 208 üniversitenin rektörü dahil, yükseköğretime yön veren 300 kişi salondaydı. YÖK Başkanı Özvar rektörlere, ‘Üniversitelerde, hükümet aleyhine eylem ve konuşmalara meydan verecek kalabalıklar oluşmasına izin vermeyeceksiniz. Seçime yakın öğrenci kulüp çalışmalarını azaltacaksınız’ diyerek açık açık talimat verdi.”

“Depremzedelere yurt açma gibi insani ve vicdani bir gerekçe ardına saklanıldı”

Uçar, “Uzaktan eğitim kararında da rektörlere kimse fikrini sormadı. Depremzedelere yurt açma gibi insani ve vicdani bir gerekçe ardına saklanıldı. Öğrenci yurdu olmayan Galatasaray Üniversitesi gibi sayısız üniversite niye kapatıldı? Üniversite öğrencileri şimdi kampüslere gidip yemek yiyip, çay kahve içip, hocalarıyla görüşüyor lakin sınıfta yüz yüze ders yapmaları yassak! ‘Siz padişah değilsiniz biz de tebanız’ diye pankart açan üniversitelileri, seçim sathı mahallinde susturmak için Türkiye'yi yıkan deprem ve yeni YÖK yasası yetmedi, üniversiteleri toptan kapattılar” dedi.

“Üniversiteliler artık keyfi kararlarla okuldan uzaklaştırılıp atılabilecek”

Uçar yazısında ayrıca, depremlerin 3. günü 8 Şubat'ta imzalar atılıp 9 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan bir karara da dikkati çekti. Uçar, "Yükseköğretim Kanunu'nda disiplin cezalarıyla ilgili maddeler değiştirildi. Anayasanın eğitim-öğretim alma hakkıyla ilgili 46. maddesine aykırılık içeren tartışmalı 2. madde de yeni YÖK Yasası'na eklendi. 'Huzuru düzeni bozma, saygısızlık, toplantıya katılma, şeref ve haysiyete tecavüz' gibi muğlak ifadeler kaşla göz arasında o deprem telaşında yasalaştı. Üniversiteliler artık keyfi kararlarla okuldan uzaklaştırılıp atılabilecek. Öğrenci kulüpleri, rektörden izinsiz bırakın demokratik eylemi artık şiir dinletisi bile yapamaz" diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri

Yerli diziler ekranında yaprak dökümü
Kadir Mısıroğlu ölmedi yaşıyor
İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir?
Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal: İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon
Marmaris’te tatil yapan baronu bize Brezilya haber vermiş