S&P Türk halkının dolar tutkusu için uyardı: Rezervler üzerinde baskı yaratabilir!

S&P, Türk lirası mevduatını teşvik etmek için atılan adımlara rağmen halkın dolar talebinin bankalar ve döviz rezervleri üzerinde baskı yaratabileceği uyarısında bulunmuş oldu. İşte detaylar...

S&P'NİN TÜRKİYE EKONOMİSİ DEĞERLENDİRMESİ

S&P, Türkiye ekonomisi ile ilgili önemli bir değerlendirme yayınladı. Kuruluş, Merkez Bankası’nın (TCMB) Türk lirası mevduatı cazip hale getirme çabalarına rağmen mevduat sahiplerinin yabancı paraya yönelmeye devam ettiğini belirtti.

DOLARİZASYONUN YÜKSEK KALDIĞI BELİRTİLDİ

S&P'nin raporuna göre, yerel seçimler öncesinde dolarizasyonun yüksek kaldığı ve toplam mevduatın yüzde 57'sini oluşturduğu belirtiliyor. Raporda, yabancı para mevduatlarında görülen çözülmenin ise şu ana kadar sınırlı kaldığına dikkat çekiliyor.

KREDİ BÜYÜMESİ VE CARİ AÇIK ÖNGÖRÜLERİ

Kredi büyümesinin 2024’te yüzde 40’a gerileyeceği tahmin ediliyor. S&P, cari açığın 2024-2025 yıllarında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sinin altına düşeceğini öngörüyor. Parasal sıkılaştırmanın ekonominin yeniden dengelenmesine katkı sağlayabileceğine dikkat çekiliyor.

TÜRK BANKALARINA UYARI

Türk bankalarının yüksek ama yönetilebilir kredi zararları ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Ekonomik koşulların bir süre daha zorlayıcı olmaya devam etmesiyle bankaların varlık kalitesi baskı altında kalabilir. Türk lirasının değer kaybı ve artan kredi risklerinin, 2024-2025 yıllarında kredi zararlarını artıracağı tahmin ediliyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.