SpaceX'in Falcon 9 roketi iniş sırasında parçalandı

Son yıllardaki başarılı çalışmalarıyla adından sıklıkla söz ettiren uzay teknoloji şirketi SpaceX, yine bir Falcon 9 roketi kaybetti. Bu olay videolara kaydedildi.

Uzay teknolojisini ucuzlatma sloganıyla faaliyetlerine 2002 yılında başlayan SpaceX firmasının ürettiği Falon 9 roketlerinden biri daha kaybedildi. İniş sırasında yanan roketin dünyaya düşüşünde ilginç görüntüler kaydedildi.

Şirketin kurucu yöneticisi Elon Musk'ın çalışmaları sonucunda ortaya konan Falcon 9 roketlerinin, yörüngeye hafif ve orta ağırlıkta yükler taşımak için üretildiği biliniyor. Yapılan ilk üç Falcon roketinin başarısız olmasının ardından SpaceX şirketi, yakın zamanda hatalardan ders almış ve kazaların azalmasını sağlayabilmişti.

Teknik arızalardan kaynaklı kazaların önüne büyük ölçüde geçilebilmesinin ardından, Starlink gibi projelerde kullanılacak yüklerin Falcon 9 roketleriyle taşınmaya devam edileceği duyurulmuştu.

Üretim ve bakım masraflarını en aza indirebilmek için diğer şirketlerde tek kullanımlık yakıt tankları mevcutken, Elon Musk'ın yoğunlaştığı alan olan tekrar kullanılabilirliğe yönelik üretilen Falcon 9 roketleri, fırlatıldıktan sonra belirli noktalara geri inerek tekrar kullanılabiliyor.

Mart ayının başlarında yörüngeye gönderilen son roketin ilk kademeleri başarılı bir şekilde okyanustaki dron gemiye inmeyi başarırken, iki haftalık görevi sonrasında yörüngeden yere iniş gerçekleştirmeye hazırlanan son aşama, muhtemelen otomatik kontrol sistemlerindeki bir arıza sebebiyle yolunu şaşırdı.

Atmosfere girişi sırasında yavaşlama hamlelerini gerçekleştiremeyen Mart görevindeki Falcon 9, yüksek bir hızla havaya temas ettiği için yanarak parçalandı.

Roketin düşmesi sırasında meteor düşmesine benzer ışıklı görüntüler kameralara yansıdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

İçerik pazarlaması profesyonellerinin yeni odağı yapay zeka!
Ayrılık acısı da yapay zekayla silinecek
Yapay zeka tüm marifetlerini ortaya döktü: Kraliyet ailesi 30 yıl sonra böyle görünecek
İkinci el telefonda dünyadaki 1 trilyon dolarlık pazara açılacağız!
Altyapı bulut hizmetleri 300 milyar dolara koşuyor!