Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü’nden (ASTRON) yapılan bir araştırmaya göre, Starlink uyduları, yaydıkları dalgalarla radyo teleskoplarının etkili gözlemlerini tehlikeye sokuyor. LOFAR (Low Frequency Array) radyo teleskobu kullanılarak gerçekleştirilen gözlemler, artan sayıda Starlink uydusunun elektromanyetik radyasyon yayarak bilimsel gözlemleri olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan çalışmada, yıldızlar, galaksiler ve nebulalar gibi uzay nesnelerinden gelen radyo dalgalarının tespit edildiği süreçte, Starlink uydularından gelen istenmeyen emisyonların bu gözlemleri engelleyebileceği vurgulandı.
İKİNCİ NESİL UYDULARDAKİ ARTIS
Çalışmanın lideri Cees Bassa, LOFAR ile yapılan gözlemlerde ikinci nesil Starlink uydularının birinci nesil uydulara kıyasla daha güçlü emisyon yaydığını belirtti. Bassa, "İkinci nesil uydular, birinci nesil uydulara kıyasla 32 kat daha fazla istenmeyen elektromanyetik radyasyon sızdırıyor" ifadelerini kullandı.
Bassa, bu durumun astrofizik kaynakların tespitinde büyük sorunlar yaratabileceğine dikkat çekerek, "Uydulardan gelen elektromanyetik radyasyon, en zayıf astrofizik kaynaklardan 10 milyon kat daha parlak" dedi.
GİDEREK BÜYÜYEN SORUN
SpaceX'in haftada ortalama 40 ikinci nesil Starlink uydusu fırlattığını ve bu durumun sorunun giderek büyümesine neden olduğunu belirten Bassa, "Burada büyük bir potansiyel sorun görüyoruz" şeklinde konuştu. Şu anda yörüngede 6.300'den fazla Starlink uydusu bulunan SpaceX'in, bu sayıyı iki katına çıkarmayı ve 30.000 uydu için daha izin talep ettiğini de ekledi.