SPK 2 şirketin sermaye artırımını onayladı!

SPK, Shell & Turcas, Ziraat Gayrimenkul, Akbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın borçlanma aracı ihraç taleplerini onayladı. Ayrıca, çeşitli varlık kiralama şirketlerinin kira sertifikası ihraçları ve gayrimenkul yatırım fonları da kabul edildi.

Kurul, çeşitli şirketlerin borçlanma aracı ihracı ve kira sertifikası ihraç taleplerini onayladı. Shell & Turcas Petrol AŞ'nin 9 milyar lira, Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin 4 milyar lira, Akbank TAŞ'ın 40 milyar lira ve 5 milyar dolar, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ'nin ise 1 milyar dolar tutarındaki borçlanma araçları için yapılan başvurular olumlu değerlendirildi.

Nurol Varlık Kiralama AŞ, Değer Varlık Kiralama AŞ ve ZKB Varlık Kiralama AŞ'nin ayrı ayrı 3 milyar liralık, Halk Varlık Kiralama AŞ'nin ise 10 milyar liralık yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikası ihraç talepleri de kabul edildi. Ayrıca, Natura Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ'nin Birinci ve İkinci Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın kuruluş talepleri olumlu karşılandı.

Kurul, Nurol Portföy Yönetimi AŞ'ye ait Sekizinci, Dokuzuncu ve Nufon Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın kuruluşlarına izin vererek, katılma paylarının ihracına ilişkin belgeleri onayladı.

İDARİ PARA CEZALARI


SPK, Inveo Portföy Yönetimi AŞ'ye yapılan inceleme sonucunda, şirketin yöneticisi olduğu yatırım fonunun portföy yönetimini unvanına uygun yapmadığı gerekçesiyle 1 milyon 575 bin 108 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'nin pay piyasasında yapılan inceleme sonucunda ise toplamda 23 isme 58 milyon 835 bin 609 lira idari para cezası kesildi.

Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı, DO & CO Aktiengesellschaft, Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ, Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi İşletmeleri AŞ, Ford Otomotiv Sanayi AŞ, Aksa Enerji Üretim AŞ ve Petkim Petrokimya Holding AŞ'nin pay piyasalarındaki işlemleriyle ilgili olarak yapılan incelemelerde ise bir isme 6 milyon 658 bin 688 lira idari para cezası verildi.

Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemi yasağına aykırı hareket eden 13 tüzel kişiye toplamda 52 milyon 503 bin 606 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, depo şartı tedbirine aykırı işlem gerçekleştiren 53 tüzel kişiye 103 milyon 62 bin 634 lira idari para cezası kesildi.

Son olarak, yapılan incelemeler sonucunda izinsiz sermaye piyasası faaliyetinde bulunan bir kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Türkiye’deki yerleşik kişilere yönelik olarak yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı tespit edilen 50 web sitesinin erişiminin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına da karar verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.