SPK'den Yabancı Kripto Platformlarına Uyarı! Pazarlama Faaliyetlerine Yasak Geliyor

Türkiye’de yabancı kripto para platformlarının, SPK’den etkinlik izni almayanlarının, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini 2 Ekim’e kadar durdurmaları gerekiyor. Aksi halde yaptırımlarla karşılaşacaklar.

Türkiye’de kripto para piyasalarını düzenleyen kanun kapsamında, etkinlik izni almayan yabancı kripto para platformlarının ülkedeki pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini 2 Ekim’e kadar durdurması gerekiyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2 Temmuz’da yürürlüğe giren "Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile kripto piyasalarının düzenlenmesinde yetkili kılındı ve bu alanda faaliyet gösteren platformların kuruldan etkinlik izni alması zorunlu hale getirildi.

Kanun, Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para platformlarına 3 aylık bir geçiş süresi tanıdı ve bu süre 2 Ekim’de sona erecek. Bu tarihten sonra, etkinlik izni almayan platformlar, Türkiye'deki pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacak.

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, yabancı kripto para platformlarının Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik tanıtım ve pazarlama yapmasının yasaklandığını belirtti. Aksoy, SPK'nin bu alandaki düzenlemelerin uygulanacağını ve 2 Ekim'den sonra izinsiz hizmet sunan platformlara yaptırım uygulanacağını vurguladı.

Öte yandan, bazı yabancı kripto borsaları, Türk kullanıcılarına gönderdikleri bildirimlerde Türkçe hizmetleri sonlandıracaklarını duyurdu. Bu platformlar, Türkiye'deki faaliyetlerini durdurmadan, küresel piyasada işlem yapmaya devam edeceklerini açıkladı.

SPK’ye şu ana kadar 80 kuruluşun başvuruda bulunduğunu belirten Aksoy, düzenlemelerin genel olarak olumlu olduğunu ancak ikincil düzenlemelerin detaylarının da büyük önem taşıdığını ifade etti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.