Sri Lanka, BRICS'e üyelik başvurusu yapacak!

Sri Lanka, 23-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'nde üyelik talebini sunacak. Dışişleri Bakanı Vijitha Herath, başvuruya destek için BRICS ülkeleriyle iletişim kurulduğunu açıkladı. Sri Lanka, uluslararası işbirliği ve destek sağlamak amacıyla BRICS'e katılmayı hedefliyor.

Dışişleri Bakanı Vijitha Herath, başkent Colombo'da yaptığı açıklamada, Sri Lanka'nın 23-24 Ekim tarihlerinde Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'nde üyelik talebini sunacağını duyurdu.

Herath, Sri Lanka'nın başvurusuna destek sağlamak amacıyla Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika gibi BRICS ülkeleriyle iletişim kurulduğunu da belirtti. 

Bu başvuru kararı, ağır bir ekonomik krizle mücadele eden ve devam eden borç yapılandırma çabalarına odaklanan Sri Lanka'nın 14 Kasım'da gerçekleştirilecek parlamento seçimlerine hazırlık sürecinde alındı. Ülkenin BRICS üyeliğini, uluslararası destek ve işbirliğini artırmanın bir yolu olarak gördüğü ifade ediliyor.

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRIC grubu, 2011'de Güney Afrika'nın katılımıyla BRICS adını aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise bu yılın başlarında BRICS'e üye oldu. 

Çin ve Rusya'nın yanı sıra Brezilya ve Güney Afrika gibi önemli ülkelerin de içinde yer alması, grubu stratejik bir güç haline getiriyor. BRICS'in genişletilmiş versiyonu için henüz bir isim belirlenmemiş olsa da grubun "BRICS +" olarak adlandırılacağı öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.