Amerika merkezli ve dünya çapında mağazaları bulunan Starbucks, şu sıralar çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Çalışanlarının sendikal mücadeleleri, İsrail'e yönelik boykotun sembolü haline gelmesi ve sürekli artan fiyatlar nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçiyor.
Bu yılın başında şirketin dünya genelindeki satışları yıllık bazda %1,8 oranında azaldı. ABD'deki satışlar ise %3 oranında düşerek, pandemi ve 2008 mali krizinden bu yana görülen en büyük düşüş olarak kaydedildi.
ZAM ÜSTÜNE ZAM
Idaho eyaletinde yaşayan Andrew Buckley, BBC'den Natalie Sherman'a, uzun süre sadık bir müşteri olmasına rağmen, son fiyat artışlarından sonra Starbucks'tan kahve almayı bıraktığını anlattı. Teknoloji sektöründe satış uzmanı olarak çalışan Buckley, en sevdiği kahvenin fiyatının 6 dolara çıkması nedeniyle artık Starbucks'a gitmediğini belirtti. Fiyat artışlarına önce müşteri hizmetlerine, ardından sosyal medyaya şikayet eden Buckley, bu konuda tepkisini dile getirdi.
Türkiye’de de Starbucks, bu yıl iki kez fiyat artışı yaparak tepkilere neden oldu. CEO Laxman Narasimhan, satışların hayal kırıklığı yarattığını kabul ederek, "Yanlış bilgiler nedeniyle" Orta Doğu’daki satışlarının etkilendiğini söyledi.
Starbucks’a yönelik uzun süredir İsrail’e destek verdiği algısı bulunuyor ve bu nedenle boykot çağrıları yapılıyor. Narasimhan ise geçen yıl sonunda, "İnsanlığın yanındayız" açıklamasında bulunmuştu.
SADAKAT PROGRAMI VE MÜŞTERİ KAYIPLARI
Şirketin sadık müşterilerinin katıldığı ödül programında da kayıplar yaşanıyor. Sadakat programına aktif olarak katılan müşterilerin sayısı son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %4 azaldı. 65 yaşındaki eski sadık müşterilerden David White, çalışanların sendikalaşma taleplerine karşı gösterilen politikalar nedeniyle Starbucks’tan uzaklaştığını ifade etti. White, şirketin sadık müşterilerini fiyat artışlarıyla zorladığını ve çalışanlarını baskı altına alarak kâr elde etmeye çalıştığını söyledi.