Starbucks ve McDonald's İsrail boykotlarının etkilerini yaşıyor

Özellikle Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde, Starbucks ve McDonald's gibi markalara karşı başlatılan boykotun etkili olduğu görülüyor. Geçen hafta, McDonald's ilk kez dört senedir bir çeyreklik hedefini kaçırdığını duyurdu.

Özellikle Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde, Starbucks ve McDonald's gibi markalara karşı başlatılan boykotun etkili olduğu görülüyor. Geçen hafta, McDonald's ilk kez dört senedir bir çeyreklik hedefini kaçırdığını duyurdu. McDonald's CEO'su Chris Kempczinski, Gazze'deki savaşın özellikle Orta Doğu ülkelerindeki satışları olumsuz etkilediğini belirtti.

 

McDonald's'ın Müslüman nüfusun yoğun olduğu birçok ülkede, ekim, kasım ve aralık aylarında satışlarının düştüğü açıklandı. En büyük düşüşün Malezya ve Endonezya'da yaşandığı gözlendi.

Al Jazeera'nın aktardığına göre Kempczinski konuyla ilgili konferans konuşmasında, "Bu çatışma devam ettiği sürece buralarda bir iyileşme beklemiyorum. Yaşananlar bir insanlık trajedisi; olanlar sanırım bizim gibi şirketleri de etkiliyor," dedi.

 

Şirketin Orta Doğu, Çin ve Hindistan'daki birimlerinin son çeyrekteki satışlarının yüzde 5.5 artması bekleniyordu, ancak bu artış yüzde 0.7'de kaldı. McDonald's İsrail, savaşın başlamasından sonra orduya binlerce ücretsiz öğün bağışladı.

Birçok Orta Doğu ülkesindeki McDonald's franchise'ları, McDonald's İsrail ile mesafe koymaya çalıştı. Öte yandan, Starbucks geçen haftalarda açıkladığı ilk çeyrek sonuçlarında satış hedeflerini karşılayamadığını ifade etti. Ocak ayına kadar olan üç ayda küresel büyümenin yüzde 6.4 olması beklenirken, yüzde 5 seviyesinde kaldı. Starbucks CEO'su Laxman Narasimhan, Orta Doğu'da olumsuz etkilerin hissedildiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

"İsrail soykırımda ısrarcı"
Panama'da Yeni Lider Göç Sorununa Karşı Harekete Geçiyor: Darien Boşluğu Kapatılacak
Tayland'da Aşırı Sıcaklar: 61 Kişi Sıcak Çarpması Nedeniyle Hayatını Kaybetti
ABD, Ukrayna'ya 400 Milyon Dolarlık Silah ve Teçhizat Yardımını Duyurdu
St. Petersburg'da Nehre Uçan Otobüs Kazasında 7 Kişi Hayatını Kaybetti