Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı'nda yürütülen arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları, Prof. Dr. Bilal Söğüt liderliğinde devam ediyor. Bu projeler kapsamında, antik döneme ait yapılar gün yüzüne çıkarılarak, tarihi mirasın geleceğe taşınması hedefleniyor.
Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia bölgesinin önemli antik kentlerinden biri olan Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı'nda, çeşitli yapıların arkeolojik kazı, restorasyon ve çizim çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.
Söğüt, antik dönemden günümüze ulaşan yapılardan Köy Meydanı'ndaki evler ve dükkanlarda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Batı Cadde'deki kütüphane ve Roma Hamamı'ndaki kazı çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Tiyatroda da faaliyetlerimiz aralıksız devam ediyor" dedi. Özellikle Roma Hamamı'nda geçen yıl tamamladıkları kazı alanlarından birinin hamamın avlu kısmı olan Palaestra olduğunu kaydetti.
Geleceğe Miras Projesi kapsamında Palaestra'nın projelerini hazırladıklarını ve bu alandaki sütunların yeniden ayağa kaldırılacağını bildiren Söğüt, "Milattan sonra 610 yıllarında yıkılan sütunları bulduğumuz yerlerinde, mümkün olduğunca az müdahalede bulunarak yeniden ayağa kaldıracağız. Antik dönemden günümüze ulaşan bu sütunlar, Roma Hamamı'nın ihtişamlı Palaestra kısmını görmek isteyen ziyaretçiler için büyük bir etki yaratacak. Bu alan mimari açıdan da bize önemli katkılar sağlayacak" şeklinde konuştu.
Bölgedeki 610 yılındaki büyük depremin kenti küçülttüğüne dikkat çeken Söğüt, "1414 yıl önce yıkılan sütunları, o dönemdeki düşme durumlarıyla bulduk. Bu sütunları, 1414 yıl sonra yeniden ayağa kaldırarak, o dönemin ihtişamına yakın bir görüntü elde etmeyi ve ziyaretçilerin beğenisine sunmayı planlıyoruz" diye ekledi.