Marmara Denizi’nde müsilaj sorunu devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin işbirliğinde her ne kadar yüzeydeki müsilaj (deniz salyası) temizlense de asıl sorun suyun altında tüm varlığıyla sürüyor. Bu da canlıların ölümüne neden oluyor.
Odatv’den Berfin Adıcan, Çanakkale’de denizin altındaki müsilajı görüntüledi. Çanakkale Boğazı’nda 18 metrelik dalış gerçekleştiren Odatv ekibinin aldığı görüntüler ise dehşet verici. Suyun her yerinde müsilaj görünürken, deniz tabanındaki bitkiler de müsilajla kaplanmış hâlde.
Ne olmuştu?
Marmara Denizi bu yaza müsilaj problemiyle girdi. Deniz yüzeyinde bir tabaka hâlinde görünen müsilaj, denizdeki canlılığı tehdit ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir acil eylem planı açıklamış ve müsilaj sorununun yaşandığı bölgelerdeki belediyelerle işbirliği içinde bu plan uygulamaya konulmuştu. Ancak Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), planın bilimsellikten uzak olduğunu ve yüzeydeki müsilajın kaybolmasının, müsilajın yok olduğu anlamına gelmeyeceğini söylemiş ve eklemişti „Hele ki asıl sorunun kaynağı giderildi anlamına hiç gelmez“.
Çalışmalar sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, „Marmara'da denize girilebilir, balık yenilebilir“ gibi bir açıklamada bulundu. ÇMO ise buna sert bir yanıt verdi ve „Bakanın ifadesi anlaşılır gibi değildir. Evet müsilaj vardır ve müsilaj kirliliğin bir indikatörüdür. Müsilaj, su yüzeyinde görülen o olgudan ibaret değildir. Müsilaj, sorunun adı da değildir; müsilaj sorunların sonucudur“ ifadelerini kullandı.
Odatv’nin kaydettiği bu görüntüler de Çevre Mühendisleri Odası’nın haklılığını ortaya koyuyor.