Sudan’da tarihi değişiklik: Müslüman olmayanların içki içmesine izin verilecek ve kız çocuklarının sünnet edil

Sudan'da Ömer El-Beşir sonrası başlatılan 'ılımlılaşma' adımları devam ediyor. Ülke, Müslüman olmayanların içki içmesine izin verecek ve kız çocuklarının sünnet edilmesinin yasaklanması dahil bir dizi alanda kadın haklarını güçlendirecek.

Sudan yönetimi, ülkede uygulanan katı dini yasakları gevşetmeye karar verdi. Reuters'in haberine göre, ülkenin Adalet Bakanı Nasrettin Abdülbari bugün yaptığı açıklamayla, 40 yıldır uygulanan katı İslamcı politikalardan geri dönüş sinyali verdi. Birleşmiş Milletlere göre, Sudan nüfusunun neredeyse yüzde 3'ü Müslüman olmayanlardan oluşuyor. Ülkede alkollü içecekler ise eski başkan Cafer Numeyri'nin 1983 yılında şeriat hukukuna geçmesiyle yasaklanmıştı. O tarihte şişelerce viski başkent Hartum'da Nil nehrine dökülmüştü. Diktatör Ömer El-Beşir'in gecen yıl devrilmesinin ardından yönetimi devralan geçiş hükümeti, Sudan'ı demokrasiye taşıma, ayrımcılığı sonlandırma ve isyancılarla barış müzakereleri başlatma sözü vermişti.

EL-BEŞİR DÖNEMİ

1989 yılında bir askeri darbeyle iktidara gelen Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, 30 yıl sonra sokak gösterilerinin ardından, yine bir askeri müdahaleyle görevinden alınmıştı. El Beşir, Darfur'daki iç savaşta soykırım ve savaş suçlarının sorumlusu olarak gösteriliyor. Ömer el Beşir döneminde Sudan'la en yakın ilişki kuran ülkelerden birisi de AKP iktidarının yönetimindeki Türkiye oldu. El Beşir hakkında 2009 yılında arama kararı çıkartılmasının ardından uluslararası bir toplantı için Türkiye'ye davet edilmiş olması büyük tartışma çıkardı. Aralık 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan'a yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesinin bir işareti olarak tanımlandı. Erdoğan ziyareti sırasında 22 anlaşma imzalandı ve 2022 yılına kadar kadar 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefi konuldu. Erdoğan'ın soykırımla suçlanan El Beşir'e "Kardeşim" diye hitap etmesi tartışma yaratmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.