Endonezya'nın Güney Aceh kentindeki Gunung Leuser Ulusal Parkı'nda, Sumatra orangutanı Rakus'un yüzündeki yarayı iyileştirmek için şifalı bitkiler kullandığı keşfedildi. Bu eylem, insan olmayan bir canlının benzersiz bir davranışını ortaya koyuyor ve bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Hayvan Davranışı Enstitüsü araştırmacıları, Rakus'un kendiliğinden bitki kullanımını inceleyerek, doğanın sırlarına bir adım daha yaklaşıyor.
Endonezya'nın Güney Aceh kentindeki Gunung Leuser Ulusal Parkı'nda çalışan Hayvan Davranışı Enstitüsü bilim insanları, Rakus adlı Sumatra orangutanının yüzündeki yarayı iyileştirmek için şifalı bitkiler kullandığını gözlemledi. Bu eylem, insan olmayan bir canlının ilk defa yaptığı şeklinde kaydedildi.
Evrimsel Biyolog Caroline Schuppli ve Bilişsel Biyolog Isabelle Laumer tarafından yönetilen araştırma ekibi, Rakus'un sağ gözünün altında derin bir yara izi buldu. Laumer, bu yaranın bölgedeki başka bir erkek orangutandan kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti. Rakus gibi orangutan erkeklerinin dişilerini etkilemek ve alanlarını korumak için rakip erkeklerle kavga ettiğini ve bu nedenle yaralandığını tahmin ettiklerini söyledi.
Gözlemler ilerledikçe, Rakus'un normal beslenmesinde olmayan kuvvetli bir şifalı bitki olan Akar Kunnig adlı bir asma türünü yediği görüldü. Yaralanmadan üç gün sonra gerçekleşen bu değişim sırasında, araştırmacılar Rakus'un yarasını iyileştirmek için çiğnediği yaprakları gözünün altına sürdüğünü fark etti.
Laumer, "Bildiğimiz kadarıyla bu, vahşi bir hayvanın kuvvetli bir şifalı bitkiyi kendi yaralarına uyguladığı ilk seferdi" dedi.
Bilim insanları daha önce primat türlerinin şifalı bitkileri tükettiklerini gözlemlemişlerdi. Biyolog Jane Goodall, 1960'larda yaptığı araştırmalarda orangutan dışkılarında bütün olarak şifalı bitki yaprakları bulduğunu açıklamıştı.
Laumer, Rakus'un yarasını yanlışlıkla dokunduğunda bitki olan parmağıyla dokunmuş olabileceğini belirtti. Bitkinin daha az acıya neden olduğunu fark eden Rakus'un, yarasına bu bitkiyi bir ilaç gibi uygulamaya başlamış olabileceği düşünülüyor.
Biyolog, "Önümüzdeki birkaç yıl içinde insana çok benzeyen daha fazla davranış ve yetenek keşfedeceğimizi düşünüyorum" diye ekledi.