Sürekli esniyorsanız sebebi ölümcül hastalık olabilir! Esneme deyip geçmeyin sonu felaket

Sadece esneme diyerek geçmeyin! Sonucunda ölüm olabilir... Sürekli esneme isteğiniz geliyorsa sebebi ölümcül hastalık olabilir. Kişilerin uyku durumunu ölçen esneme refleksinin sonu felaket olabiliyor. İşte esneme hakkında tüm detaylar...

Sürekli esneyenler bu bilgiyi öğrendikten hemen sonra hastaneye gidecek. Refleks olarak yapılan bu eylem bugüne kadar uyku öncesinde sık sık meydana geldiği düşünülüyordu. Fakat, yalnız uyku durumu için değil aynı zamanda ölümcül hastalık habercisi olduğu paylaşıldı.

Çevrenizde sık sık esneyen kişileri görmüş olabilirsiniz. Bu durum ilk anda normal bir refleks gibi algılansa da devamlı esneme durumu çoğu zaman normal karşılanmaz. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, "Esnemek istemsiz bir reflekstir ve çoğu zaman parasempatik sistemin aktif olduğunu, stresten uzak ve rahat ortamlarda vücudumuzun uyku öncesi hazırlık veya uykuya giriş emaresi olarak algılanabileceğini" belirtiyor.

Fizyolojik olarak uyku alamayan kişilerde, sabah uykudan yeni kalkmış kişilerde veya yatma saati gelmiş kişilerde esneme görülebilir. Ancak devamlı esneyen kişilerde uyku bozukluğu emaresi olabilir. Bu durum, beyine oksijen gitmesini engelleyen uyku apnesi, kalp damar hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarının bir emaresi olabilir. Bu kişilerin bir uzmana başvurması ve gerekli tedavinin uygulanması önemlidir.

Esneme, halk arasında bulaşıcı olarak bilinse de art arda isteyen kişilerde psikolojik sorunlardan, kalp rahatsızlıklarına kadar çeşitli hastalıkların emaresi olarak yorumlanabilir.

KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, "Normal bir insanın uyku sırasında ağzının kapalı olduğunu, ama burundan nefes aldığını, ama burun tıkanıklığı olan kişilerin uykuda ağızdan nefes almaya başladığını ve boğaz bölgesinin nefes yolunu kapatması sonucu uyku sırasında solunum durması yani uyku apnesi oluştuğunu" belirtiyor.

Uyku apnesi, beyine ve kalbe yeterli oksijen gitmeyerek kalp krizi riskini artırabilir ve beyin uykuya eğilimli olabilir. Sürekli esneme hali, bu durumun bir göstergesi olabilir. Bu nedenle devamlı esneyen kişilerin bir uzmana başvurması, muayene olması ve uyku testi yaptırması önemlidir. Uyku apnesi teşhisi konulduğunda, uygun tedavi şekilleri uygulanabilir, cerrahi müdahaleler veya maske tedavisi gibi seçenekler değerlendirilebilir.

Uyku apnesi tedavi edilen hastalarda kalp krizi ve hipertansiyon riskinin belirgin şekilde azaldığı görülmüştür. Bu nedenle uyku apnesi şüphesi olan kişilerin erken teşhis ve tedavi için uzman yardımı almaları önemlidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.