Suriye Devlet Başkanı Esad Yurtdışına Kaçan Suriyeliler İçin Genel Af İlan Etti!

Suriye Devlet Başkanı Esad, asker kaçakları ve basit suçlulara yönelik bir af çıkardı. Ancak, kamu güvenliğini tehdit eden suçlar af kapsamı dışında tutuldu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, iç savaşın başlangıcından bu yana benzer birçok af çıkarmış olmasına rağmen, Pazar günü yeni bir kanun hükmünde kararname ile asker kaçakları ve basit suçluları kapsayan bir af ilan etti. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA tarafından duyurulan af, 22 Eylül 2024 tarihinden önce basit suçlardan yargılanan ya da hapse atılanların yanı sıra, asker kaçaklarını da kapsıyor.

Suriye askeri ceza kanununa göre, iç ve dış firardan hüküm giyen asker kaçakları, belirli şartlarla aftan yararlanabilecek. Yurt dışına kaçan askerlerin aftan faydalanabilmeleri için dört ay içinde, ülke içindeki kaçakların ise üç ay içinde teslim olmaları gerekiyor. Aksi takdirde af kapsamı dışında kalacaklar.

Af, rüşvet, sahtecilik, yolsuzluk, ciddi hırsızlıklar gibi kamu ve devlet güvenliğini tehlikeye atan suçları kapsamıyor. Ayrıca elektrik hırsızlığı, yasadışı döviz işlemleri, akademik sınavlarda hile ve orman arazilerine yönelik ihlaller gibi suçlar da af dışında tutuldu.

Esad'ın çıkardığı bu af, ilgili mahkemelerin yargı yetkisini etkilemeyecek. Mağdurlar, kararname sonrasında bir yıl içinde ceza mahkemelerinde hukuk davası açma hakkına sahip olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2022 verilerine göre, Beşar Esad, 2011'de iç savaşın patlak vermesinden bu yana 20'den fazla af çıkarmış durumda.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.