Suriye ekonomisi kaç senede düzelir? Analistler açıklama yaptı

Suriye'de 61 365 günlük Baas rejimi geride kalırken, senelerce süren iç savaşta önemli altyapı ve tesisler de büyük zarar gördü. Suriye'de Şam rejimi, yönetimi muhaliflere devretmeye hazırlanırken analistler de ülke ekonomisinin nasıl toparlanacağını değerlendiriyor.

Devrik lider Beşar Esad, Suriye'den kaçarak geride büyük bir yıkım bıraktı. Ülkede yönetim henüz devredilmediği için birçok bölgeden yağma haberleri gelmeye başladı, hatta Suriye Merkez Bankası'nın da yağmalandığı öne sürüldü.

Bu süreçte en çok dikkat çeken konulardan biri, Suriye'nin yeniden inşası oldu. Analistlere göre, Suriye ekonomisinin toparlanması en az on yıl sürebilir. Siyasi ortamın sakinleşmesi ve dış yardımların sağlanması durumunda, ülkenin daha hızlı bir şekilde kalkınma fırsatına sahip olabileceği ifade ediliyor. The National'a göre, Jusoor Studies Centre ekonomisti Khalid Al Terkawi, Suriye'nin ekonomisini yeniden toparlamak için yedi ila sekiz yıl sürecek bir çaba gerektiğini, ancak siyasi koşullar düzgün işleyip kurumsal istikrar sağlanabilirse, ekonominin 2011 yılındaki seviyelerin üzerine çıkabileceğini belirtti.

Suriye'nin ekonomisi, 2011'deki iç savaş öncesinde hızlı bir büyüme gösterirken, 2021 yılı itibariyle Suriye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) 2010 yılına göre yüzde 54 azaldı. Ülke, son dönemde büyük ölçüde yasadışı ekonomi ve uyuşturucu ticaretiyle ayakta kalmaya çalışıyor. Dünya Bankası, üretilen uyuşturucuların yıllık değerinin 1.9 milyar ila 5.6 milyar dolar arasında olduğunu raporluyor.

Uzmanlar, Suriye'nin yeniden inşası için Avrupa Birliği, Körfez ülkeleri, Çin, Türkiye ve uluslararası finans kuruluşlarının desteğinin kritik olduğunu vurguluyor. Ancak, siyasi belirsizlikler bu desteğin ne kadar sağlanabileceği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.