13 yıllık iç savaşın ardından Suriye'de yeni bir dönem başlıyor. Suriye Hava Yolları'nın, Çarşamba günü Şam'dan Halep'e yaptığı uçuş, ülkenin yeniden doğuşuna dair umutları güçlendirdi. Geçiş hükümeti, savaşla parçalanan ülkeyi yönetme kapasitesini sergilemeye çalıştı. Ancak yeniden yapılanma süreci hala büyük zorluklarla karşı karşıya, özellikle finansal sıkıntılar önemli bir engel oluşturuyor. Bankalar yeniden açılmış olsa da işlem yapacak yeterli para bulunmuyor ve ATM'lerde uzun kuyruklar oluşuyor. Maaşlarını alamayan kamu çalışanları ise ne yapacaklarını bilmiyor.
Yaptırımlar, yeni Suriye'nin önündeki en büyük engellerden biri olmaya devam ediyor. Ülkenin fiili lideri Muhammed Colani, ABD ve Avrupa ülkelerinden yaptırımların kaldırılmasını talep etti. BBC News'e yaptığı açıklamada, "Yaptırımlar devrik rejimi hedef aldı, ancak mazlumlar ve zalimler aynı muameleyi görmemeli" dedi. Colani, Suriye'nin yeni dönemine dair endişeleri de gidermeye çalıştı ve "Komşularımız ve Batı için tehdit değiliz" şeklinde konuştu. Ayrıca, HTŞ'nin terör örgütü listesinden çıkarılması gerektiğini belirterek, "Sivilleri ya da sivil yerleşimleri hedef almadık" dedi.
Suriye'deki kadın hakları konusundaki endişelere de değinen Colani, Suriye'nin geleneksel yapısının Afganistan'dan farklı olduğunu vurguladı. İdlib'deki üniversitelerde kadın öğrenci oranının yüzde 60'a kadar çıktığını belirterek, Suriye'nin kadın hakları konusunda ilerleme kaydettiğini ifade etti.