Suriyelilere Son Uyarı! 1 Kasım’da Kayıtlar Siliniyor!

200 binden fazla Suriyeli adres güncellemesi yapmadı. 1 Kasım’a kadar güncellemeyenlerin kayıtları iptal edilerek devlet hizmetlerinden yararlanmaları engellenecek. Haberin detayları için tıklayınız...

İçişleri Bakanlığı, Türkiye’deki Suriyelilere yönelik başlattığı veri güncelleme çalışmalarında sona yaklaştı. Yaklaşık 7-8 aydır devam eden adres tahkikatları kapsamında, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin adres bilgileri güncellendi. Bakanlık, adres güncellemesi yapmayan Suriyelilere önce 90 gün, ardından 60 günlük bir süre tanıdı. Bu ay sonunda dolacak olan süreye rağmen, 200 binden fazla Suriyelinin adres bilgilerini güncellemediği açıklandı. Verilen adreslere gidildiğinde, bu kişilerin belirtilen yerlerde bulunmadığı tespit edildi. Bu kişiler adres güncellemesi yapmazsa, kayıtları silinecek ve devletten hiçbir hizmet alamayacaklar, resmen "kaçak" duruma düşecekler. 

200 BINDEN FAZLA SURIYELI ÜLKEYI TERK ETTI MI?

Güvenlik kaynakları, adres bilgilerini güncellemeyen bu Suriyelilerin yasa dışı yollarla Avrupa’ya gitmiş olabileceğini belirtiyor. Bu kişilerin Millî Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarında herhangi bir hizmet kaydı bulunmadığını vurgulayan yetkililer, ülke dışına yasa dışı çıkış yapma ihtimallerinin yüksek olduğunu ifade ediyor. Kaynaklar, eğer bu kişilerin ülkelerine dönmüş olsalardı, sınırda kayıt yaptırmaları gerektiğini, ancak bu tür bir dönüş kaydına da rastlanmadığını belirtti.

SURIYELILERIN DÖNÜŞLERI ARTIYOR

Kasım ayının başında adres güncelleme sürecinin sona ermesiyle Türkiye’deki Suriyelilerin net sayısının ortaya çıkması bekleniyor. Bu sayının 2 milyon 900 binin altında olacağı tahmin ediliyor. Mevcut kayıtlara göre Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 100 bin Suriyeli bulunuyor. Ayrıca, 2024 yılı itibarıyla Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinde artış olduğu belirtiliyor. Güvenlik kaynaklarına göre, her ay ortalama 11 bin Suriyeli Türkiye’nin Suriye’de oluşturduğu güvenlik bölgelerine dönüyor. 2016’dan bu yana ülkesine dönen Suriyeli sayısı ise 720 bine ulaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.