Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, mecburi kış lastiği uygulamasının 1 Aralık 2024 itibarıyla başlayacağını ve 4 ay süresince geçerli olacağını açıkladı. Bu uygulama, şehirler arası yollarda tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu olacak. Bakan Uraloğlu, hususi araç sahiplerine de kış lastiği takmalarını tavsiye etti.
Uygulama, 1 Aralık 2024 - 1 Nisan 2025 tarihleri arasındaki dönemde geçerli olacak. Kış lastiklerinin, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırarak kazaların önlenmesinde önemli rol oynadığını belirten Uraloğlu, "Bu nedenle tüm şehirler arası yollarda kış lastiği takmak zorunlu olacak. Hususi araç sahiplerinin de bu dönemde kış lastiği kullanmalarını öneriyoruz" dedi.
Bakan, il sınırları içindeki kış lastiği uygulamasının ise valilikler tarafından belirleneceğini ve valiliklerin, Bakanlık tarafından belirlenen tarih aralığının öncesinde veya sonrasında uygulama süresini birer ay uzatabileceğini ifade etti. Sürücülerin, bu duyuruları takip etmelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Uygulama kapsamında, kamyon, çekici, tanker ve otobüs türündeki araçların dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin, kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunlu olacak. Ayrıca, patinaj zincirinin araçta bulundurulmasının kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmadığına dikkat çeken Uraloğlu, "Kış şartlarına uygun ekipmanlarla seyahat edilmesi gerekiyor" dedi.
Kurallara uymayan sürücülere 4 bin 69 lira ceza uygulanacak. Bakan Uraloğlu, denetimlerin sıkı bir şekilde yapılacağını belirterek, lastik diş derinliği ile ilgili düzenlemeleri de hatırlattı. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde lastik diş derinliği 4 milimetreden, kamyonet, minibüs ve otomobillerde ise 1,6 milimetreden az olamayacak. Ayrıca, kış lastiklerinde 'M+S' işareti veya 'kar tanesi' işareti bulunması gerektiğini söyledi.
Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı ve belediye ekipleriyle birlikte sahada denetimlerde bulunacağını ve kış aylarında trafik akışının kesintisiz olabilmesi için hazırlıkların tamamlandığını ifade etti. Bakanlık, 68 bin 549 kilometrelik yol ağında 12 bin 634 makine-ekipman ve 13 bin 283 personelle hizmet verecek. Ayrıca, 737 bin 801 ton tuz ve 11 bin 576 ton kimyasal buz çözücüsü ile yolların güvenliğini sağlayacak.