Sürücüler için önemli uyarı: 2024'te 15 TL ödemeyenler, 2025'te 5 bin TL'ye kadar ödeme yapabil

Yeni tip ehliyete geçiş için süre yıl sonunda dolacak olmasına rağmen 7 milyonun üzerinde kişi hala ehliyet yenileme başvurusunda bulunmadı. İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı. İşte detaylar...

1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren geçici 10. madde gereği, sürücü belgelerini değiştirme süresi olan 5 yıl içerisinde, Covid-19 salgını nedeniyle düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresi, İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.

Bugüne kadar 25 milyon 894 bin 321 kişi nüfus müdürlüklerine başvurarak sürücü belgelerini yeniledi. Ancak 7 milyon 159 bin 176 kişi halen eski tip sürücü belgesi kullanmaya devam ediyor.

Haberglobal'de yer alan habere göre, 31 Aralık 2024 tarihine kadar eski tip sürücü belgeleri, 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf oranı ile indirimli olarak toplam 15 lira karşılığında yenisiyle değiştirilecek. 1 Ocak 2025 tarihinden sonra yeniletmek isteyenler ise sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf oranı bedelini tam olarak ödemek zorunda kalacaklar.

B sınıfı sürücü belgesi için 2024 yılı için toplam 5 bin 165 lira olarak belirlenen bu tutar, 2025 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek.

Kanuni süre içinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve yenilemeyenler araç kullanırken yaptırımla karşılaşacaklar.

Yetkililer, sürücülerin mağdur olmamaları için senenin son aylarında başvurularını erken yapmalarını tavsiye ediyor. Ehliyetlerini yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya nvi.gov.tr üzerinden randevu alarak gerekli evrakları tamamlayıp nüfus müdürlüklerine başvurabiliyorlar. Yeni sürücü belgeleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adreslerine teslim ediliyor.

Bu süreçte, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanımı mümkün olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.