Sürücülerin Cebi Yanmaya Devam Ediyor! Akaryakıta Bir Darbe de 1 Şubat'ta!

Yüksek enflasyon, vergi artışları ve küresel piyasa dalgalanmaları, akaryakıt fiyatlarına yeni zamları beraberinde getiriyor. Motorindeki son 1 lira 38 kuruşluk artışın ardından, 1 Şubat 2024'ten itibaren benzinde 95 kuruşluk fiyat artışı bekleniyor.

Yüksek enflasyon, vergi artışları ve küresel piyasa dalgalanmaları, akaryakıt fiyatlarına yeni bir darbe daha vuruyor. Sözcü'nün sektör kaynaklarından edindiği bilgilere göre, motorine son yapılan 1 lira 38 kuruşluk zamın ardından, 1 Şubat 2024 Perşembe gününden itibaren benzinde 95 kuruşluk bir fiyat artışı bekleniyor. Bu durum, sürücüleri daha da zor bir ekonomik sınavla karşı karşıya bırakacak.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre, İstanbul'da motorin litre fiyatı 41,66 liradan, benzinin litresi ise 38,34 liradan satılıyor. Sürücülerin cebinden çıkan bu artışlar, günlük yaşamın maliyetini bir kez daha artırarak ekonomik belirsizlikleri derinleştiriyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki bu yükseliş, Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının hesaplanmasındaki karmaşık süreçleri de gündeme getiriyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplamaları, ÖTV ve EPDK payları ile birlikte KDV hariç Rafineri satış fiyatını belirliyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün tutarları ve günlük dolar kuru takibiyle belirlenerek gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatını ortaya koyuyor. Bu karmaşık sistem, akaryakıt fiyatlarının sürekli değişen dinamiklerini açıklamaya yönelik önemli bir perspektif sunuyor.

 

YÜKSEK ENFLASYON VE VERGİ ARTIŞLARI İLE AKARYAKIT ZAMLARI DEVAM EDİYOR

 

Son dönemde yüksek enflasyon, vergilerdeki artış ve küresel piyasalardaki dalgalanmaların etkisiyle akaryakıt fiyatlarına peş peşe zamlar gelmeye devam ediyor. Sözcü'nün sektör kaynaklarından aldığı bilgilere göre, son olarak motorine yapılan 1 lira 38 kuruşluk zamın ardından 1 Şubat 2024 Perşembe gününden itibaren benzinde 95 kuruşluk bir fiyat artışı bekleniyor.

 

İSTANBUL'DA LİTRE BAŞINA SATILAN AKARYAKIT FİYATLARI

 

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre, İstanbul'da motorin litre fiyatı 41,66 liradan, benzinin litresi ise 38,34 liradan satılıyor. Bu artışlar, sürücülerin yakıt masraflarını daha da artırarak ekonomik zorlukları beraberinde getiriyor.

 

AKARYAKIT FİYATLARININ HESAPLANMASI

 

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, Gümrüksüz Rafineri Fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı belirleniyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün tutarları ve günlük dolar kuru takibiyle belirlenerek gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. Bu karmaşık hesaplamalar, akaryakıt fiyatlarındaki değişimleri etkileyen faktörleri ortaya koymaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TÜİK yılın ilk çeyrek işsizlik rakamlarını açıkladı
Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Açıklayacak: Emekliler İçin Zam Beklentisi Yükseliyor
'Hazırlığınızı yapın' diyen İslam Memiş, gram altında dip ve zirve iki rakam verdi
İsrail'den Türkiye'ye ticaret misillemesi
Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de