Tacikistan, kültürlerine uygun olmadığı için Başörtüsü ve Dini bayramları yasakladı!

Son yıllarda islami terör örgütlerinin Türkiye ve Rusya terör saldırıları ile gündeme gelen Tacikistan'da başörtüsü kullanılmasını ve dini bayramların kutlanmasını yasaklayan yasa tasarısı onaylandı. Yasaya uyulmaması durumunda bireylere ve kurumlara yüksek miktarlarda para cezası verilebilecek.

Tacikistanlı İslami terör örgütü üyelerinin Türkiye ve Rusya'da düzenlenen birçok terör saldırısında isimlerinin geçmesi üzerine, birçok ülke bu ülkeye vize konusunda engel getirmeye başlamıştı.


Tacikistan Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, ülkenin 20 yıllık cumhurbaşkanı İmamali Rahman, parlamentoda kabul edilen "Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi" ile "Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu" kanunlarında değişiklikler öngören yasayı imzaladı.

ULUSAL KÜLTÜRE AYKIRI KIYAFETLER YASAKLANDI

Bu değişikliklere göre, ulusal kültüre aykırı kıyafetlerin ticareti ve kullanımı ile çocukların ev ev gezerek bayramlık isteme adeti "iydgardak" yasaklandı.

MİLLİ KÜLTÜREL DEĞERLERİN KORUNMASI

Değişikliklerle milli kültürel değerlerin korunması, batıl inanç ve aşırıcılığın önlenmesi, merasim ve bayramlarda israfın engellenmesi amaçlanıyor. Kurallara uymayanların cezalandırılmasını öngören yasa değişikliğinde, hangi kıyafetlerin milli olmadığı ve ulusal kültüre yabancı sayıldığına dair net bir açıklama yapılmadı.


"Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi" Yasası, düğün ve merasimlerde israfın önlenmesi amacıyla ilk kez 2007’de kabul edilmişti. Geçen yıl kamuoyuna sunulan yasa değişikliği tasarısı, "kıyafet yasağı" olarak değerlendirilmiş ve çeşitli tartışmalara yol açmıştı.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI ONAYLANDI

Çoğunluğu Müslüman olan Tacikistan'da, parlamentonun üst kanadı Milli Meclis, 19 Haziran'da başörtüsünün yasaklanmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Yasa çerçevesinde ayrıca Ramazan ve Kurban bayramlarının çocuklar tarafından kutlanması da yasaklandı. Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi tarafından 8 Haziran'da kabul edilen yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından imzalanmasının ardından yürürlüğe girdi.

MİLLİ DEĞERLERİN KORUNMASI

Yasa, "milli değerlerin korunması amacıyla Tacik kültürüne uygun olmayan yabancı kültürlere ait kıyafetlerin giyilmesini, ithal edilmesini, satılmasını ve reklamının yapılmasını" yasaklıyor.

YASAKLARA UYMAYANA PARA CEZASI

Yasaya uymayan bireylere 740 dolar, kurumlara ise 5 bin 400 dolara kadar para cezası verilmesi öngörülüyor. Hükümet yetkililerine 3 bin 700 dolar, dini otoritelere ise 5 bin 60 dolar civarında para cezası verilebilecek.

KIYAFET KILAVUZU

Tacikistan'da başörtüsüne yönelik baskılar 2007'de başlamış, bazı giysiler okullarda yasaklanmış ve daha sonra kural tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletilmişti. 2017'de yetkililer kadınları Tacik giysileri giymeye çağırmış, 2018'de tavsiye edilen giysiler hakkında 376 sayfalık bir kılavuz yayınlamıştı.

SAKAL YASAKLARI

Ayrıca, Tacikistan'da sakal uzatmak da gayri resmi olarak yasaklanmış ve binlerce kişinin sakallarının polis tarafından zorla tıraş edildiği bildirilmişti.

 
 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.