Taciz İddiası Sonrası Kayseri'de Olaylar Büyüdü: Suriyeliler Geri Dönüyor!

Kayseri'de yaşanan olaylar sonucu, Suriyelilerin iş yerleri ve araçlarına zarar verilmesi üzerine, 5 binden fazla Suriyeli'nin ülkelerine geri dönmeye başladığı bildirildi. Bu dönüşlerin durdurulması için valilikten acil bir açıklama talep ediliyor.

Geçen hafta Kayseri'de Suriye uyruklu bir şahsın 7 yaşındaki bir çocuğa tacizde bulunduğu iddiasının duyulması üzerine, kentte Suriyeli sığınmacıların iş yerleri ve araçları ateşe verilmişti. Polis ekipleri, olaylara biber gazı ve TOMA ile müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına almış ve olayları sonlandırmıştı.

Olayların ardından, Suriyelilerin Kayseri'yi terk ederek ülkelerine geri dönüş yapmaya başladıkları ortaya çıktı. Samimi Haber'den Ercan Küçük'ün haberine göre, yaklaşık 5 bin Suriyeli yaşanan olayların ardından Suriye'ye geri döndü.

Bir kitle örgütü yöneticisi konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

5 Bin Suriyeli Kayseri'den Gitti İddiası

Kitle örgütü yöneticisi, yaklaşık 5 bin Suriyelinin mallarını satarak ya da başkalarına bırakarak sınır bölgesine gittiğini ve gönüllü geri dönüş sözleşmesi imzalayarak temelli Suriye'ye döndüğünü ifade etti. Ayrıca, yaklaşık 100 ailenin de Kayseri Göç İdaresi'ne başvurarak, Göç İdaresi ve BM temsilcisinin onayı ile ülkelerine geri döneceklerini beyan ettiklerini belirtti.

Arabalarını ve Mallarını Satışa Çıkarıp Gidiyorlar

Yönetici, bazı Suriyelilerin sosyal medya ve WhatsApp gruplarında mallarını, otomobillerini ve ev eşyalarını yoğun bir şekilde satışa çıkardıklarını söyledi. Gönüllü geri dönüş yapan Suriyelilerin, "Bir daha 5 yıl içerisinde geri dönmeyeceğim" taahhüdünde bulunarak kimliklerini teslim edip çıktıklarını ve daha sonra kaçak yollardan gelseler bile kimlikleri olmadığı için kaçak olarak yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti.

"Valilik ve Emniyet Müdürlüğü'nden Açıklama Bekliyoruz"

Kayseri'deki durumun şu an için sakin olduğunu belirten yönetici, İçişleri Bakanlığı, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü'nden Suriyelilerin zararlarının karşılanıp karşılanmayacağı, mal ve can güvenliklerinin sağlanıp sağlanmayacağı konusunda bir açıklama beklediklerini söyledi. Yönetici, valilikten randevu talep ettiklerini ve randevu verildiğinde durumu anlatacaklarını belirtti.

"Evlerinden Çıkmıyorlar"

Gidişlerin hızlandığını ifade eden yönetici, Valiliğin acilen rahatlatıcı bir açıklama yapması gerektiğini, Kayseri'de büyük bir korkunun hakim olduğunu ve Suriyelilerin temel ihtiyaçları dışında evlerinden çıkmadıklarını belirtti. Ayrıca, organize sanayide çalışan Suriyelilerin bir haftadır işe gidemediğini ve bu sebeple işlerin yarı yarıya durduğunu, son bir haftadaki olaylardan dolayı yaklaşık 1 milyar TL civarında bir ekonomik kayıp yaşandığını düşündüğünü ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.