Taksim'de 'Demokrasi Nöbeti' serbest, katledilen işçileri anmak yasak

Taksim Meydanı’nı ''demokrasi nöbetleri’ne açan İstanbul Valiliği, Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamıyla ilgili basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. Diken'in haberine göre Valilik, Sosyal...

Taksim Meydanı’nı ''demokrasi nöbetleri’ne açan İstanbul Valiliği, Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamıyla ilgili basın açıklaması yapılmasına izin vermedi. Diken'in haberine göre Valilik, Sosyal Haklar Derneği’nin (SHD) yaptığı başvuruyu işleme dahi almadı.

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçi madende meydana gelen faciada hayatını kaybetmişti.

Sosyal Haklar Derneği, her ayın 13’ünde İstanbul Kadıköy’de konuya ilişkin basın açıklaması yapıyordu. Dernek bu ay da, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ''demokrasi nöbet’lerinin tutulduğu yerlerden biri olan Taksim Meydanı için İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulundu ve 13 Ağustos’ta basın açıklaması yapılması için izin istedi.

''Demokrasi nöbetleri’nin 10 Ağustos’a kadar her gece yapılmasına izin veren valilik, Soma’da hayatını kaybeden işçileri anmak için yapılan başvuruyu işleme dahi almadı. SHD, Valiliğin kararına tepki gösterdi.

''Demokrasi, milletin ancak bir kesimi için geçerliymiş’

Konuya ilişkin bir açıklama yapan SHD, şöyle dedi: “Biz Sosyal Haklar Derneği olarak, demokrasinin bir bütün olduğundan hareketle, Taksim de dahil olmak üzere ülkenin bütün meydanlarında ''demokrasi nöbetleri’ tutulurken, Soma katliamını protesto etmek, hayatını kaybeden 301 madenciyi unutmadığımızı ve unutmayacağımızı bir kez daha ilan etmek için, her ayın 13’ünde yaptığımız etkinliğimizi Taksim Meydanı’nda yapmak istedik. Bu talebimizi İstanbul Valiliği’ne de yazılı olarak bildirdik. Bir kere daha gördük ki,''demokrasi’ ve ''hakimiyet’ milletin ancak bir kesimi için geçerliymiş. İstanbul Valiliği, dilekçemizi almayarak yapmış olduğumuz başvuruyu hukuka aykırı bir biçimde işleme almama yolunu seçmiştir.''

Açıklamada, “Taksim Meydanı’nda, Soma’da yaşanan işçi katliamının sorumluların yargılanmasını talep etmeye izin verilmemesi; siyasal iktidarın çifte standart uyguladığının en açık göstergesi sayılmalıdır'' sözlerine de yer veren SHD, 13 Ağustos 2016 günü saat 15:00’de Fransız Konsolosluğu önünde, saat 19:00’da da Kadıköy Altıyol’da buluşma ve demokrasinin ilk adımı niteliğindeki taleplerini bir kez daha dile getirme çağrısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

'Huysuz Virjin' film oluyor!
Takmayan trafiğe çıkamayacak: Araçlarda TTB zorunluluğu geliyor
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972'de neden idam edildi?
Kayseri'nin KAYBİS Projesi Uluslararası Akıllı Ulaşım Zirvesinde İlgi Odağı Oldu
Kayseri'de Yoğun İlgi: 11. Yeşilay Bisiklet Turu Tamamlandı