Taliban'dan sert açıklama: Afganistan'da diplomatik amaç dışında bulunan her gücü işgalci olarak gör

Taliban sözcüsü, Afganistan'da İslami bir rejim kurmak istediklerini ve ülkede diplomatik amaçlar dışında bulunan herhangi bir yabancı gücü işgalci olarak göreceklerini söyledi.

Terör örgütü Taliban'ın Siyasi Bürosu Sözcüsü Muhammed Naim, ülkede İslami bir rejim kurmak istediklerini ve diplomatik amaç dışında ülkelerinde bulunan herhangi bir yabancı gücü işgalci olarak gördüklerini söyledi ve ABD`nin 11 Eylül 2021'e kadar Afganistan'dan çekileceğini teyit etti.

Rudaw'a konuşan Naim, Türkiye'nin NATO gücünün bir parçası olarak Afganistan’daki bazı üslerin ve havaalanlarının Türkiye’ye devredilmesi hakkındaki soruya, “Diplomatik amaç dışında tüm yabancı güçlerin ülkeden çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer biri ülkemizde kalmak isterse onu işgalci olarak gördüğümüzden şüphesi olmasın. Hiç kimsenin ülkemizde askeri ve güvenlik varlığının sürdürmesine izin vermeyeceğiz” diye yanıt verdi.

Naim şunları söyledi:

Yabancı güçlerin geri çekilmesi ve yabancı güçlerin varlığı konusu daha önce yapılan anlaşma metninde diplomatik varlığın devamı dışında tüm yabancı güçlerin çekilmesi ve ülkeden çıkması konusu yer alıyor ve bu konu kapanmıştır. Ülkemizde askeri veya güvenlik varlığını sürdürmek isteyenlere biz işgalci olarak görmeye devam edeceğiz ve hiçbir şekilde askeri bir güç olarak kalmasına müsaade edilmeyecektir. Herkesle iyi ilişkiler içerisinde olacağız. Biliyorsunuz ki halkımız 40 yıldır amansız bir savaşın içinde ve bu durumdan çok yara aldı bu nedenle uluslararası toplumun, komşu ülkelerin ve bölgedeki ülkelerin destek olması gerekiyor. Herhangi bir isim altında ve herhangi bir ülkeden gelecek olan yabancı güçlerin varlığına, halkımız tarafından tamamen reddedildi ve Allah'ın izniyle olmayacak da.

"Türkiye çekilmeli"

10 Haziran tarihinde Taliban'ın Doha'daki sözcüsü Suheyl Shaheen Reuters'a verdiği demeçte, „Türkiye son 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu nedenle ABD'yle 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca çekilmeliler... Diğer taraftan Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın tarihi bağları var. Gelecekte yeni bir İslami hükümet kurulduğunda onlarla yakın ve iyi ilişkiler içinde olmayı umuyoruz " ifadelerini kullanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın filosundaki araç sayısı ortaya çıktı
Kitlesel eylemlere açık değil
AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede devir teslimden önce milyonluk sözleşme
Nahya bu kez Ali Erbaş hakkında parodi yaptı: A8 lazım, Mehmet’e görünme elinden alır bak
Kanlı 1 Mayıs’ın tanığı o günü anlattı