Talk İçeren Kozmetik Ürünlerde Kanser Riski

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kozmetiklerdeki talkın yumurtalık kanseri riskini artırabileceğini belirtti. Johnson & Johnson, talk bazlı ürünlerinin kansere neden olduğu iddialarıyla 42 eyaletin açtığı davaları çözmek için 700 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılan "talk" mineralinin kansere neden olabileceğini açıkladı. Özellikle perineal bölgede talk içeren vücut pudrası kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri vakalarının arttığı belirtilirken, talkın "2A Grubu (muhtemel)" kanserojen madde olarak sınıflandırıldığı vurgulandı. ABD'li Johnson & Johnson, bu iddialarla ilgili açılan davaları çözmek için 700 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından yapılan açıklamada, 29 araştırmacının kozmetik ürünlerde bulunan "talk" hakkındaki bilimsel araştırmaları incelediği belirtildi.

Açıklamada, insanların madenlerde ve kağıt endüstrisinde çalışarak veya kozmetik ürünlerin kullanımıyla "talk" mineraline maruz kaldığı ifade edilirken, perineal bölgede talk içeren vücut pudrası kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri vakalarında sürekli artış olduğu vurgulandı.

KANSEROJEN MADDE OLARAK SINIFLANDIRILIYOR

Asbest minerallerinin yakınında doğal olarak bulunan "talk"ın "2A Grubu (muhtemel)" kanserojen madde olarak sınıflandırıldığı açıklamada, mineralin denek hayvanlarında kansere neden olması hakkında "yeterli kanıt" bulunduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, incelenen bilimsel makalelerdeki bulguların, "talk"a maruz bırakılan dişi farelerde kötü huylu, erkek farelerde ise hem iyi hem de kötü huylu tümörlere rastlandığını ortaya koyduğu belirtildi. Bu bulgular, "The Lancet Oncology" adlı dergide yayımlandı.

700 MİLYON DOLAR ÖDEME

ABD'li kozmetik ve hijyen ürünleri üreticisi Johnson & Johnson, 12 Haziran'da bebek pudrası ve talk bazlı diğer ürünlerinin kansere neden olduğu iddiasıyla 42 eyalet ve başkent Washington tarafından yürütülen soruşturmaları çözüme kavuşturmak için 700 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.