Sağlık sigortaları, bireylerin ihtiyaç ve beklentilerine uygun özel teminatlar içerir. Bu sayede sağlık masraflarını ve hizmetlerini güvence altına alır. Sağlık sigortası yaptırmak isteyen bireyler, tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortası yapan şirketlere başvurabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile Özel Sağlık Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası hastalığın teşhisinden tedaviye kadar tüm zaman dilimlerini kapsar. Tıbbı yardım, evde bakım, nakil desteği gibi pek çok imkân, tamamlayıcı sağlık sigortaları aracılığıyla ulaşmak mümkündür. Özel sağlık sigortasında ise oldukça geniş bir hasta ağı sunulur. Sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu kurumlar sayesinde hastalık gibi durumlarda özel hastanelerden ücretsiz bir şekilde yararlanmak mümkündür. Özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları, sunduğu hizmetler kapsamında bazı benzerlik ve farklılıklar gösterir.
Bu farklılıklar şu şekilde sıralanabilir:
Yurt Dışından Yararlanma İmkânı
Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel sağlık sigortası arasındaki en büyük fark yurt dışından yararlanma imkânıdır. Geniş kapsama sahip özel sağlık sigortalarının pek çoğupoliçe kapsamında yurt dışında da geçerliliğini korur. Ancak tamamlayıcı sağlık sigortası sade yurt içinde kullanılabilir.
- Hastane Ağı
Tamamlayıcı sağlık sigortası yalnızca SGK geçen özel hastanelerde geçerlidir. Ancak özel sağlık sigortalarının hastane ağı daha geniştir. Bu sayede tedavinize uygun ya da evinize yakın bir özel hastanenin sağlık hizmetlerinden yararlanmanız mümkündür.
- Katılım Ücretleri
Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel sağlık sigortasının katılım ücretleri de değişiklik gösterir. Tamamlayıcı sağlıksigortası ile anlaşmalı yerlerde tedavi olmak için oldukça cüzi ve sabit bir tutar ödemeniz yeterlidir. Poliçeye göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle özel sağlık sigortasında teminatların belli bir oranda karşılığı ödenir. Örneğin yatarak ya da ayakta tedavi masrafının teminat edilen tutarı %70 ise geriye kalan tutarın sigortalı tarafından ödenmesi gerekir.
- Ödenmesi Gereken Primler
Ödenmesi gereken primler de ÖSS ile TSS arasında değişiklik gösterir. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel sağlık sigortası karşılaştırıldığında TSS prim ödemelerin daha düşük miktarda olduğu görülür. Prim ücreti, şirketin sunduğu hizmetlerden yararlanmak isteyen herkese sunulur.
- Sosyal Güvenlik Kurumu Durumu
Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel sağlık sigortası arasındaki en büyük farklılıklardan biri SGK'lı olmadurumudur. SGK'lı bireyler hem tamamlayıcı hem de özel sağlık sigortasına dâhil olabilir. Ancak SGK'lı olmayan bireyler tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanamaz.
- Yaş Sınırı
Özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki en büyük farklardan biri de yaş sınırıdır. Özel sağlık sigortası yaptırmak isteyen bireyler için yaş sınırı 60'tır. 60 yaşından gün almamış tüm bireyler ÖSS acentelerine başvuru yaparak özel sağlık sigortası avantajlarından yararlanabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortasının yaş sınırı ise 55'tir. Ancak bu yaş sınırı acentelerin sunduğu fırsatlara göre değişiklik gösterebilir.
- Sigorta Şirketlerine Düşen Ödeme Payları
Özel sağlık sigortasına sahip bireylerin SGK ile anlaşmalı olan hastanelerde tedavi olma zorunluluğu bulunmaz. Bu nedenle tüm tedavi masrafları ÖSS şirketleri tarafından karşılanır. TSS'ye sahip bireylerin hastane masrafların tümü acente tarafından karşılanmaz. Çünkü TSS'ye sahip bireyle SGK'lı olma zorunluluğu aranır. Bu nedenle SGK'lı bireylerin hastane masraflarının bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir. Bu durum ÖSS ile TSS'nin ödeme yükümlülükleri arasında farkın artmasına neden olur.
- Tedavi Limitleri
Özel sağlık sigortasında muayene ve tedavi limitleri değişiklik gösterir. ÖSS poliçe kapsamına göre değişiklik gösteren sınırlı ve sınırsız hizmetler bulunur. TSS'ye sahip bireyler ise yıllık muayene sayısına göre değerlendirilir. Genellikle 8-10 arası bir muayene hakkı tanınır.