CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası'nın devrine ilişkin bilinmeyenleri açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Fabrika BMC-Katar ortaklığına kaça devredildi? Tutar neden açıklanmıyor?" diye sorarken, BMC satın alan Ethem Sancak'ın ismi yeniden gündeme geldi.
Bir süredir Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a yönelik sorularıyla gündemde olan, bilinen adıyla Tank Palet Fabrikası, yani Sakarya'daki 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü devrine ilişkin bilinmeyenler ortaya çıktı.
Kılıçdaroğlu, dün yapılan grup toplantısında bilinmeyenleri şöyle sıraladı:
Fabrika BMC-Katar ortaklığına kaça devredildi? Tutar neden açıklanmıyor?Devir işlemine ilişkin Cumhurbaşkanlığı bir kararname çıkardı ancak bu kararname Resmi Gazete’de yayımlanmadı. O kararname neden gizli tutuluyor?
Taraflar arasında imzalanan bir protokol var. Protokolde ne yazdığı neden gizli tutuluyor?
Fabrikanın devrine ilişkin neden bir ihale yapılmadı?
Fabrikanın işletme hakkının devredilmesine neden gerek duyuldu?
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devir işlemine ilişkin partisinin grup toplantısında tekrar ettiği ve bugüne kadar kamuoyuna aktardığı bilgiler ise şöyle:
Fabrikanın mülkiyeti hala devlette. İşletme hakkı belli bir süreliğine BMC-Katar ortaklığına 25 yıllığına devredildi.
Ortaklık fabrikaya 50 milyon dolarlık yatırım yapacak, fabrika daha işlevsel hale gelecek. Bu anlaşmanın detaylarında var.
2018'DE BAŞLAYAN SÜREÇ
Tarafsız Haber Ajansı'nın derleme haberine göre; süreç, 19 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla özelleştirme kapsamına alınmasıyla başladı. Kararda fabrikanın işletme hakkının 25 yıllığına devredileceği, sürecin 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlanacağı yazıldı.
HULUSİ AKAR ŞEFFAFLIK SÖZÜ VERDİ, SÖZ TUTULMADI
Özelleştirme kararının yayımlanmasından 4 gün sonra, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sakarya’daki fabrikaya gitti. Aynı karavanadan yemek yediği işçilere “özlük haklarınızda bir değişiklik olmayacak” dedi. Akar, “sürecin şeffaf ilerleyeceğini, gizli saklı bir şey olmayacağını” söyledi.
Geçen sürede devrin hangi şartlarda yapılacağına, ihalenin şartnamesinde ne yazdığına dair tartışmaları bitirecek bir açıklama yapılmadı.
Üstelik devir gizli tutulan bir kararnamede yer aldı. Kılıçdaroğlu Eylül 2019’daki 1105 sayılı Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete’de neden yayımlanmadığını defalarca sordu. Gizli kararnamenin Özelleştirme Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi.
ÖMER ÇELİK: GİZLİ KARARNAME DEĞİL, GİZLİ KARAR
AKP Sözcüsü Ömer Çelik 18 Eylül 2019’da konuya ilişkin soruyu yanıtlarken “Cumhurbaşkanlığı kararıyla kararname arasındaki farkın bilinmesi gerekir. Bu gizli bir kararname değildir, bir Cumhurbaşkanlığı kararıdır. Cumhurbaşkanlığı kararının birçoğu yayınlanmayabiliyor, bu da öyle bir karardır.” dedi.
CUMHURİYET, GİZLİ KARARNAMEYİ MANŞETE TAŞIDI
22 Eylül’de Cumhuriyet Gazetesi, “Saray’ın 1105 sayılı kararını açıklıyoruz” manşetiyle çıktı. Mahmut Lıcalı’nın haberine göre gizlenen 7 maddelik kararnamenin metni şöyleydi:
"1105 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı;Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli olan ve 19 Aralık 2018 tarihli 481 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile özelleştirme kapsam ve programına alınan Sakarya ili Arifiye ilçesi Hanlıköy Mahallesi’nde bulunan 1075 ada 5 parsel nuramalı, 1804000 metrekare yüzölçümlü taşınmaz ile üzerinde bulunan 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü işletimindeki mal ve hizmet üretim birimlerinin fabrika alanı içerisindeki işletilmesi hakkında;Mülkiyet devri hariç olmak üzere ilgili mevzuat çerçevesinde savunma sanayi kuruluşlarında değerlendirilmesi, üçüncü kişilere kiralanması, tahsisi, işletme hakkının devredilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesini teminen 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun’un 2-i maddesi uyarınca bedelsiz olarak ASFAT AŞ’ye devrine,
Sakarya ili Arifiye ilçesi Hanlıköy Mahallesi’nde bulunan 1075 ada 5 parsel numaralı, 1804000 metrekare yüzölçümünde taşınmaz mülkiyetin Maliye Hazinesi üzerinde bırakılmasına,
Milli Savunma Bakanlığı AFGM 1. Ana Bakım Fabrikası Müdürlüğü işletimindeki mal ve hizmet üretim birimlerinin devir ve teslim işlerinin Milli Savunma Bakanlığı ile ASFAT AŞ arasında düzenlenecek protokoller ile gerçekleştirilmesine, devir teslim işlemleri tamamlanıncaya kadar fabrikanın Milli Savunma Bakanlığı AFGM 1. Ana Bakım Fabrikası Müdürlüğü tarafından işletilmesine devam edilmesine,
İşletme hakkı devir süresinin Milli Savunma Bakanlığı AFGM ile ASFAT AŞ arasında protokol düzenlendiği tarihten itibaren 25 yıl olarak belirlenmesine, süre bitimindeki mal ve hizmet üretim birimlerinin Milli Savunma Bakanlığı AFGM’ye iadesine,
Milli Savunma Bakanlığı tarafından fabrikada çalışan ve asker vasfı taşıyan personel ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu tabi olarak çalışan personelin ilgili mevzuat çerçevesinde Milli Savunma Bakanlığı AFGM bünyesindeki diğer işletme birimlerine nakledilmesine,
Fabrikada 4857 sayılı kanun kapsamında çalışan personelin tamamının her türlü özlük haklarının korunması kaydıyla ASFAT AŞ’ye devredilmesine,
İlgili mevzuat çerçevesinde ASFAT AŞ tarafından fabrikanın kiralanması, tahsisi veya işletme hakkının verilmesi yöntemleri ile üçüncü kişilere devrine karar verilmesi halinde TSK’ye yönelik mal ve hizmet üretiminin devamlılığının sağlanması, savunma sanayi kuruluşları kapsamında yeni yatırımların yapılması, bu kapsamda en az 50 milyon ABD Doları yatırım yapma şartı getirilmesi ve işçilerin devri gibi sözleşmede yer alacak hususların Milli Savunma Bakanlığı ile ASFAT AŞ tarafından birlikte belirlenmesine, sözleşmenin ASFAT AŞ ile birlikte Milli Savunma Bakanlığı tarafından imzalanmasına 4046 sayılı kanunun 3 ve geçici 29. maddesi gereğince karar verilmiştir."
7 maddelik kararname metnine göre fabrika önce MSB bünyesindeki Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi’ne (ASFAT A.Ş) devredilecek ve özelleştirme işlemi de bu şirket üzerinden yürüyecekti.
BMC İSMİ NEREDEN ÇIKTI?
Tank palet fabrikasının özelleştirme kapsamına alınmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra Türk Harb-İş Sendikası Sakarya’da özelleştirmeye karşı çıkan bir miting yaptı.
Ardından Kılıçdaroğlu özelleştirme kararının doğru olmadığını söyledi.
Fabrikanın Katar ortaklı BMC’ye devredileceğine ilişkin ilk bilgiyi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Şubat 2019’da Tuzla Tersanesi’ndeki bir törene katılan Erdoğan, “Şu anda bu alımı yapan firma yüzde 50 Katar yüzde 50 Türk ortaklığı olan bir firmadır.” dedi.
'ERDOĞAN’A AŞIĞIM' DİYEN ETHEM SANCAK’IN BMC’Yİ SATIN ALMA HİKAYESİ
Tank palet fabrikasının işletme hakkını devralan Katar ortaklı BMC’nin sahibi işadamı Ethem Sancak, Erdoğan’a olan sevgisini ve bağlılığını her fırsatta dile getiren bir isim.
Ethem Sancak, “Erdoğan’ı gördükçe aşık oldum, böyle bir ilahi aşk iki erkek arasında olabiliyor” demişti
Ethem Sancak, BMC’yi nasıl satın aldığını Ocak 2019’da katıldığı bir toplantıda şöyle anlatmıştı:
“Liderimiz bana dedi ki; ‘Sen o otomotiv şirketinin altından kalkabilir misin?’ Valla ne emrederseniz onu yaparım. Ama buna gücüm yetmeyebilir. Elimdeki varidatım bu. Savunma sanayine girmek o gün için bir macera. Ben de eski bir sosyalist yeni bir Müslüman olarak kardeşlerim arasında adil bölüşmüştüm serveti. 16’da bir parçası kalmıştı. Dedim; ‘Bu para var. Bununla alınabiliyorsa ihaleye gireyim. Ama diyelim ki aldım. Bunu emrettiğiniz gibi güçlü bir sanayi şirketi haline getirebilmem için güçlü bir fon olması lazım arkamda. ‘Ne yaparız’ dedi. Sizin büyük ferasetinizle Arapların onurlu bir bölümünü kendine getirttiniz. Katar’la neredeyse tek millet iki devlet haline geldik. Allah da gani gani para vermiş Katar’a. Emir’de sizi kırmaz. Katar devletini ve silahlı kuvvetlerini bana ortak ederseniz bu işin altından kalkarız. Sağ olsun sayın Emir’i aradı o da kırmadı. BMC’nin yüzde 50 eksi birini Katar ordusuna sattım. Tek başına yapmak istemiyordum. Benim gibi deli bir Laz ortak da önerdi bana Sayın Cumhurbaşkanım. Onu da yanıma aldım; Talip Öztürk, eşit bölüştük.”
“ALTAY TANKI VE FIRTINA OBÜS’ÜNÜ BMC ASFAT’A, ASFAT TSK’YA SATACAK”
Tank Palet Fabrikası, Arifiye ilçesinin Hanlıköy Mahallesi’nde 1 milyon 804 bin metrekarelik geniş bir arazi üzerinde yer alıyor.
Milli Prodüktivite Merkezi’nin son 10 yılda üç kez “En Verimli İşyeri” olarak tescil ettiği fabrika, dünyada ilk beş arasında.
Dünyanın en uzun süre dayanıklı tank paletlerini yüzde 100 milli kaynakla üreten, gündüz ve gece görüş dürbünleri ile Leopard 1 ve 2 tanklarının modernizasyonunu yapan fabrikanın en önemli ürünü Altay tankları ve Fırtına obüsleri.
Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta BMC-Katar ortaklığının fabrikaya 50 milyon dolar harcayacağını ve teknolojinin yenileneceğini söylüyor. Devri milli savunma sanayinin güçlendirilmesinde önemli bir adım olarak görüyor. Kılıçdaroğlu ise “Ben sana 50 milyon dolar bulurum, fabrikayı özelleştirme” diyor.
Peki TSK için silah üreten fabrikada özelleştirmeden sonra nasıl bir satın alma süreci işleyecek. Türk Harb-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Yaşar Yavuz, komutanların yaptığı açıklamalardan Fırtına Obüsü ve Altay tankının BMC tarafından yapılıp ASFAT’a, oradan da MSB’ye satılacağını anladıklarını söylüyor.