Tarihe Tanıklık Edin: Adıyaman’da Sergilenen 2.100 Yıllık Kabartmalar Yoğun İlgi Görüyor

Adıyaman’da Kommagene Uygarlığına ait 2 bin 100 yıllık kabartma steller, Perre Antik Kent’te sergilenmeye başlandığından bu yana büyük ilgi görüyor. Ziyarete açıldıkları günden bu yana yaklaşık 5 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Adıyaman’da yer alan Perre Antik Kent, Mayıs ayından bu yana Kommagene Uygarlığı’na ait 2 bin 100 yıllık kabartma stelleri sergiliyor. Gerger ilçe sınırlarında bulunan bin 650 rakımlı Kımıl Dağı’nda tespit edilen bu değerli steller, askeri helikopterlerle Adıyaman merkeze taşındıktan sonra restore edilip, 18 Mayıs Dünya Müzeler Günü’nde ziyarete açıldı.

Apollon ile Kral Antiokhos’un tokalaşma sahnesini içeren, 1.3x1.76 metre boyutlarında ve 3.5 ton ağırlığındaki stel ile yazıt bulunan 1.16x1.76 metre boyutlarında ve 2.2 ton ağırlığındaki diğer stel, tarih meraklılarının yoğun ilgisini çekiyor. Kabartmaların sergilenmeye başlamasından bu yana yaklaşık 5 bin kişi Perre Antik Kent’i ziyaret etti.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, kabartmaların ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşılaştığını belirterek, "Gerger Kımıl Dağı’ndan getirdiğimiz bu kabartmalar, 2024 Dünya Müzeler Günü’nde sergilenmeye başladı. İnsanlar özellikle bu kabartmaları görmek için geliyor ve yaklaşık 5 bin ziyaretçiyi ağırladık," dedi.

Kommagene Uygarlığının beş büyük kentinden biri olan Perre Antik Kent, bu eşsiz kabartma stellerle tarihe ışık tutuyor. Apollon ve Kral Antiokhos’un tokalaşma sahnesi, dönemin dini ve siyasi bağlarını simgelerken, kabartmalar bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.