Tarihi bir adım: ABD'den İsrail Ordusu'na yönelik önemli bir karar!

İsrail basınında yer alan raporlara göre, Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in önümüzdeki günlerde Batı Şeria'daki Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Netzah Yehuda Taburu'na yönelik yaptırımları açıklayacağı belirtiliyor.

Independent'ın haberine göre, İsrail basınında yer alan raporlara göre, Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in önümüzdeki günlerde Batı Şeria'daki Filistinlilerin insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Netzah Yehuda Taburu'na yönelik yaptırımları açıklayacağı belirtiliyor. Bu yaptırımlar arasında, Amerikan askeri yardımının Netzah Yanuda Taburuna aktarılmasının yasaklanması ve taburdaki askerlerin ve subayların ABD Ordusu'nda eğitime katılmasının engellenmesi de yer alacak.

ABD hükümetinin Batı Şeria'daki etkinlikler nedeniyle bir İsrail askeri birliğine uyguladığı ilk yaptırım olarak dikkat çekiyor. Kaynaklar, Amerikan yaptırımlarının, Amerikan askeri yardımının Netzah Yehuda Taburu'na aktarılmasını yasaklayacağını, askerlerin ve subayların ABD Ordusu'nda eğitime katılmasını veya Amerikan fonu alan faaliyetlere katılmasını engelleyeceğini belirtti.

Öte yandan, ABD'li bir yetkili, Blinken'ın Netzah Yehuda birimiyle ilgili tespitinin 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısından önce meydana gelen ve tamamı Batı Şeria'da gerçekleşen vakalara dayandığını söyledi.

LEAHY YASASI NEDİR?

Yaptırımlar, insan hakları ihlalleriyle ilişkilendirilen güvenlik güçlerine, orduya veya polise ABD askeri yardımı veya ABD ordusunun eğitim verilmesini yasaklayan 1997 tarihli yasaya dayanıyor. Bu yasa, dönemin ABD Senatörü Patrick Leahy tarafından kaleme alınmıştır. Axios'ta yer alan habere göre, bu yaptırımların sonucunda Netzah Yehuda Taburu ve üyeleri, ABD'den herhangi bir askeri yardım veya eğitim alması yasaklanacak.

NETZAH YEHUDA TABURU NEDİR?

Netzah Yehuda taburu, özellikle radikal askerler için özel olarak kurulmuştur. Yıllar içinde Batı Şeria'da konuşlanan bu birlik, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin diğer muharip birliklerine kabul edilmeyen genç radikal sağcı "Hilltop Youth" yerleşimcilerinin katılmak için çaba sarf ettiği bir birlik haline gelmiştir. ABD Dışişleri Bakanlığı, askerlerinin Filistinli sivillere yönelik çeşitli şiddet vakalarına karıştığı iddiaları üzerine 2022 yılının sonlarında Netzah Yehuda taburunu soruşturmaya başlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gantz açıkladı: "Şartlarımızı kabul etmezseniz kabineden çekiliriz"
ABD'nin İsrail'e Silah Sevkiyatı Kararı: Biden'in Refah'a Taahhüdü
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Rus Yasası’nı Veto Etti
Rusya'da İki Bankanın 332,7 Milyon Euro'luk Varlığına El Kondu!
Prens Harry ve Meghan Markle'nin Tartışmalı Nijerya Ziyareti