Et fiyatlarındaki artış ve hayvancılıktaki verim kaybına yanıt olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi'ni devreye aldı. Bakan İbrahim Yumaklı, projenin üç ana hedefinin belirlendiğini ve bu hedeflerin hem üreticiyi hem de tüketiciyi desteklemeye yönelik olduğunu açıkladı.
ÜRETİMİ ARTIRMA HEDEFİ
Proje kapsamında belirlenen ilk hedef, üreticilerin uygun maliyetle sürdürülebilir şekilde hayvan teminini sağlamak. İkinci hedef ise, tüketicilerin uygun maliyetle kırmızı ete ulaşımını güvence altına almak. Nihai hedef olarak ise, Türkiye’nin et ya da hayvan ithalatını minimize etmek amaçlanıyor.
AİLE İŞLETMELERİNE DESTEK
Bakan Yumaklı, projenin yol haritasının şubat ayında açıklandığını hatırlatarak, hayvansal üretim planlamasında hangi bölgelerde hangi tür üretimlerin yapılacağına dair detaylı çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Özellikle kadın ve genç çiftçilere yönelik pozitif ayrımcılık yapılarak, aile işletmelerine daha fazla destek sağlandığını vurguladı.
GENOMİK TESTLERLE ÜRETİMİ ARTIRMA
Yumaklı, yüksek kapasiteli üretim için ücretsiz genomik testlerin devreye alındığını ve bu testlerin maliyetinin bakanlık tarafından karşılanacağını bildirdi. Ülkenin en yaygın sütçü ırkı olan siyah alaca ırkında, 2024 itibarıyla doğan buzağılarda genetik yapıya bakılarak damızlık değerinin belirleneceğini söyledi. Ayrıca, simental ırkında da benzer testlerin uygulanacağı kaydedildi.
DAMIZLIK MERKEZLERİ AÇILIYOR
Anaç hayvan sayısını artırmanın 'Hayvancılık Yol Haritası'nın en önemli başlığı olduğunu belirten Bakan Yumaklı, TİGEM ve Et ve Süt Kurumu işbirliğiyle hayata geçirecekleri damızlık merkezleri hakkında bilgi verdi. Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar’daki çiftliklerin damızlık merkezi olarak kullanılacağı belirtilirken, bu merkezlerden sağlanacak buzağıların aile işletmelerine uygun maliyetle verileceği vurgulandı.