Tarım sezonundaki yağışlar geçen döneme göre yüzde 11 arttı!

2024 su/tarım yılı yağışları Türkiye genelinde 597 milimetre ile son 36 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıla göre yüzde 11 artış kaydedildi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 28'lik artış yaşanırken, Ege Bölgesi'nde yüzde 17'lik azalma görüldü.

Türkiye'de su/tarım yılı yağışları, her yıl 1 Ekim'den sonraki senenin 30 Eylül'üne kadar olan dönemde Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından izlenip hesaplanmaktadır. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, uzun yıllar boyunca Türkiye'de su/tarım yılı için ortalama yağış miktarı 573,4 milimetre olarak ölçülmüştür. Geçtiğimiz yıl bu miktar 540,5 milimetre iken, bu yıl ise 597 milimetre yağış düşmüştür.

YÜZDE 11 ARTIŞ


Bu veriler ışığında, 2024 su/tarım yılı yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 4, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11 artış göstermiştir.

Bu yılki su/tarım yılı yağışları, Aydın, Denizli, Muğla, Burdur, Kastamonu, Tokat ve Afyonkarahisar çevreleri, Antalya'nın batısı, Ankara, Konya ve Eskişehir'in güney kesimlerinde yüzde 20'nin üzerinde azalma yaşarken, Giresun, Trabzon, Ardahan, Doğu Anadolu'nun orta ve güneydoğusu ile Güneydoğu Anadolu'nun kuzey kesimlerinde ise yüzde 20'nin üzerinde artış kaydedilmiştir. Şırnak ve Hakkari çevrelerinde bu artış yer yer yüzde 60'ı bulmuştur.

Bölge genelinde su/tarım yılı yağışları, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde "normale yakın", Ege ve Akdeniz bölgelerinde "normalin altında", Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise "normalin üzerinde" olarak gözlemlenmiştir. Normallerine göre en fazla artış, yüzde 28 ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde, en fazla azalma ise yüzde 17 ile Ege Bölgesi'nde kaydedilmiştir.

36 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ


2024 su/tarım yılı yağışları, Doğu Anadolu Bölgesi'nde son 36 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. İl bazında en fazla yağış 1966,4 milimetre ile Rize'de, normaline göre en fazla artış yüzde 66 ile Şırnak’ta, en az yağış ise 360,3 milimetre ile Aksaray'da görülmüştür. Normaline göre en fazla azalma yüzde 25 ile Denizli'de kaydedilmiştir. 

Su/tarım yılı yağışları, Artvin, Rize ve Trabzon'da 65, Bingöl, Bitlis ve Tunceli'de 36, Van'da 30, Muş'ta ise son 29 yılın en yüksek seviyesinde ölçülmüştür.

2024 su/tarım yılı 12 aylık yağışları şu şekilde:

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.